Aanvullende eisen voor bestrijding van ratten

Agrariërs die buiten gebouwen en opslagplaatsen knaagdieren zoals ratten in eigen beheer bestrijden met rodenticiden, moeten daar vanaf 1 januari 2017 over een aanvullend certificaat (KBA-Gebruik Buiten) beschikken.

Aanvullende+eisen+voor+bestrijding+van+ratten
© Hollandse Hoogte/ marcel van den berg

Om overlast van ratten en muizen te voorkomen worden in de praktijk onder andere rodenticiden ingezet. Sinds 1 juli 2015 heeft elke agrariër een bewijs van vakbekwaamheid nodig om deze middelen te mogen toepassen op het eigen bedrijf.

Vanaf 1 januari 2017 wordt deze verplichting uitgebreid met een certificeringplicht voor het buitengebruik van rodenticiden. De certificering bestaat uit twee onderdelen: een vakbekwaamheidbewijs KBA-GB (GB= Gebruik Buiten) in aanvulling op het al geldende KBA-certificaat, en een bedrijfscertificering.

Eigen beheer

De certificeringplicht is niet voor alle agrariërs relevant. Agrariërs zijn certificeringsplichtig als zij knaagdierbestrijding op hun bedrijven in eigen beheer uitvoeren en daarbij ook buiten gebouwen en voedselopslagplaatsen rodenticiden willen inzetten. Voor de inzet van middelen binnen gebouwen blijft het hebben van een KBA certificaat voldoende.

De certificeringplicht geldt ook voor professionele knaagdierbestrijders; agrariërs die de knaagdierbestrijding hebben uitbesteed kunnen het betreffende bedrijf hierop aanspreken.

Melden

De certificeringplicht gaat op 1 januari 2017 in. Agrariërs die overwegen hun bedrijf te laten certificeren wordt geadviseerd zich vóór deze datum te melden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). In dat geval krijgen zij tot 1 juni 2017 om hun certificering in orde te maken.

Bij buitengebruik van rodenticiden in de tussenliggende periode is het dan voldoende als zij kunnen aantonen een overeenkomst met een erkende certificerende instantie te zijn aangegaan en dat de audit plaatsvindt vóór 1 juni 2017. Voor bedrijven die zich niet vóór 1 januari bij ILT gemeld hebben, geldt deze uitzondering niet.

Aanvullende eisen

Aanleiding voor de certificeringplicht zijn aanvullende eisen die het Ctgb heeft gesteld teneinde negatieve effecten bij de inzet van rodenticiden op niet-doelwit organismen te voorkomen. Deze eisen zijn uitgewerkt in een certificatieschema IPM rattenbeheersing (IPM = Integrated Pest Management).

Agrariërs moeten straks aantonen dat zij de voorschriften uit het certificatieschema naleven. Schemabeheerder van de certificering IPM rattenbeheersing is de stichting KPMB (Keurmerk Plaagdier Management Bedrijven).

Informatie en ondersteuning

LTO Nederland heeft alle te nemen stappen voor agrariërs op een rij gezet. Kijk daarom voor meer informatie en financieel voordeel op de te nemen stappen op www.ltoledenvoordeel.nl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 8°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  15° / 11°
  25 %
Meer weer