UV-licht tegen bewaarziekten niet praktijkrijp

De Cleanlight UV-kap kan een bijdrage leveren aan de bestrijding van bewaarziekten in pootaardappelen. Uit de resultaten blijkt echter dat de techniek nog niet 100 procent praktijkrijp is.

UV%2Dlicht+tegen+bewaarziekten+niet+praktijkrijp
© Eigen Foto

Uit de test in Friesland blijkt dat een groot deel van het pootgoed is afgeleverd zonder klachten. Er waren ook enkele duidelijke tegenvallers waarbij fusarium, phoma en/of zilverschurft problemen gaven.

Het is de akkerbouwcombinatie Van der Bos/Idsardi in Holwerd die vorig jaar het initiatief heeft genomen om de Cleanlight UV-kap bruikbaar te maken voor toepassing op pootaardappelen. Cleanlight UV is een beproefde techniek die veel in teelten onder glas en sinds enkele jaren ook in de bollenteelt wordt toegepast.

Samenwerking

De samenwerkende partijen in dit initiatief waren maatschap Van der Bos-Weidenaar, Jan Idsardi, HZPC, Cleanlight, Schouten en Agrifirm Plant. Doelstelling van de samenwerking was om de behandeling met bewaarfungiciden te vervangen door behandeling met UV-licht tijdens het inschuren en bij het sorteren.

Het samenwerkingsverband Bos/ Idsardi beschikte over een Potato Care rollenband van Schouten. Cleanlight heeft hierop een kap op maat gemaakt. Daarmee kunnen zonder problemen de knollen tijdens het inschuren en later na het sorteren goed (minimaal 3 seconden) rondom worden belicht. Ziektekiemen die in de knol zitten, zijn met deze methode niet te bestrijden.

'Afleveren van kwaliteitspootgoed gaat nog niet zonder toepassing van goede fungiciden met duurwerking. De toepassing daarvan blijft een noodzakelijke basis', zo luidt de conclusie. Wel zien telers kansen voor het gebruik van Cleanlight UV, toegepast in een geïntegreerde aanpak.

Risicobeoordeling

Voor het komend jaar is een schema opgesteld met daarin een risicobeoordeling per ras en per bestemming. Op basis daarvan wordt zowel bij inschuren als bij sorteren voor afleveren de keuze gemaakt voor of een fungicide of een behandeling met Cleanlight UV. Met deze ontwikkeling blijft kwaliteit behouden en is het middelengebruik terug te dringen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer