Bestrijding+bewaarschimmels+op+pootgoed+met+UV
Nieuws
© Koos Van Der Spek

Bestrijding bewaarschimmels op pootgoed met UV

Bij de akkerbouwcombinatie Van der Bos-Idsardi in het Friese Holwerd is afgelopen jaar de toediening van UV-licht getest voor de bestrijding van bewaarschimmels in pootgoed.

De test is een initiatief van de betreffende ondernemers, het bedrijf Cleanlight, HZPC, machinefabrikant Schouten Kampen en Agrifirm Plant. Voor de toediening van het UV-licht is een speciale kap gemonteerd op de rollenband. De knollen kunnen daarmee tijdens het inschuren en na het sorteren rondom worden belicht.

Van veel ziekteverwekkers op de knollen is bekend dat ze voor een efficiënte bestrijding drie seconden geraakt moeten worden met UV-licht. Dat lukt met deze werkwijze. Ziektekiemen in de knol kunnen met UV-licht niet worden bestreden.

Tegenvallers

De test bij de Friese pootgoedtelers is goed verlopen. De behandeling werkte volgens plan en ook is een groot deel van het pootgoed afgeleverd zonder klachten. Er waren bij bepaalde partijen wel tegenvallers in de vorm van aantastingen door fusarium, phoma en zilverschurft.

De voorlopige conclusie is dat het afleveren van kwaliteitspootgoed nog niet lukt zonder toepassing van goede fungiciden met duurwerking. De initiatiefnemers zien wel kansen voor het gebruik van UV-licht toegepast in een geïntegreerde aanpak. Voor de behandeling van komend seizoen is een schema opgesteld met risicobeoordeling per aardappelras en afzetbestemming.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer