Rabobank verlaagt tarweprijs

De Rabobank heeft de tarweprijs tot en met de eerste helft van 2018 iets naar beneden bijgesteld. Dat blijkt uit Agri Commodity Markets Research, de maandelijkse prognose over de grondstoffenmarkt.

Rabobank+verlaagt+tarweprijs
© Nieuwe Oogst

In de Verenigde Staten staat de wintertarwe er goed bij. Het Amerikaanse landbouwministerie USDA schat dat ruim de helft van de tarwe in goede tot uitstekende conditie verkeert. Ter vergelijk: het vijfjarig gemiddelde is 46 procent.

Het gunstige weer op het noordelijk halfrond en de verwachte goede opbrengsten zorgen in combinatie met grote eindvoorraden graan voor een druk op de tarweprijzen, aldus de april-prognose van de Rabobank.

In Duitsland en Centraal-Europa hebben graantelers te maken gehad met lage temperaturen. De afgelopen weken zijn die condities verbeterd. Wel zijn er gebieden die last hebben van droog weer. In onder andere Frankrijk en Rusland kunnen de gewassen regen gebruiken.

Ethanol en suiker

De prijsdaling van ethanol haalt de fundering weg onder de suikermarkt. Wanneer de prijsdaling van ethanol stopt, stopt twee weken later de prijs van suiker ook. De Rabobank verwacht dat de prijs van suiker steeds iets boven die van ethanol zal blijven liggen. Een El Niño zou de gewassen in Azië kunnen beschadigen.

Bij mais verwachten analisten van de Rabobank (nagenoeg) onveranderde prijzen. In Zuid-Amerika groeien de gewassen goed. De maisopbrengst in Argentinië zou uitkomen op 37 miljoen ton, terwijl dat Brazilië 90 miljoen ton zou zijn.

Sojabonen

De prijs van sojabonen zou in vergelijking met de vorige prognose 8 procent lager uitkomen. De Rabobank wijst in dit verband op de grotere oppervlakte in Zuid-Amerika (Brazilië en Argentinië) en de Verenigde Staten.

De Chinese import van sojabonen blijft goed. Voor de komende weken houdt de Rabobank rekening met een mogelijke vertraging van in invoer. Vanaf 1 juli zal de Chinese btw voor landbouwproducten worden verlaagd van 13 naar 11 procent. Dit geldt ook voor de invoer van sojabonen. Dit zou tijdelijk de invoer kunnen verminderen.

Voor vier seizoenen in 2016/2017 heeft de Rabobank de invoer verhoogd van 89 naar 90 miljoen ton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer