'Opbrengst Jonagold daalt met 50 procent'

De appelteelt voor 2017 is voor een groot deel mislukt. Dat meldt fruitteler en NFO bestuurder Bert den Haan uit Kerk-Avezaath.

Door de koude periode met nachtvorst in april zullen veel opbrengsten flink lager uitvallen dan normaal. 'Bij Jonagold zie je een zeer slechte zetting en een zeer kleine oogst, we verwachten dan ook een reductie van 50 procent', zegt Den Haan. 'Landelijk verwachten we nu al een reductie tussen de 30 en de 40 procent.'

Fruittelers in Noord-Brabant en Limburg hebben niet allemaal kunnen beregenen tegen de vorst in april omdat er daar te weinig oppervlakte water beschikbaar was. Den Haan: 'Wij konden gelukkig nog beregenen, maar we leven heel erg mee met de telers in Brabant en Limburg.'

Tegemoetkoming schade

Vlaamse fruittelers maken kans op een tegemoetkoming in de schade. Den Haan hoopt op ook zo'n constructie in Nederland.

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer