Appelteelt grotendeels mislukt door vorst

De appelteelt voor 2017 is voor een groot deel mislukt. Dat schrijft de website AgriHolland op basis van berichten van meerdere fruittelers.

Volgens de telers zal op verschillende plekken in Nederland de opbrengst twee derde lager uitvallen dan normaal. Het extreem koude weer van de afgelopen periode is daar debet aan. Vooral de strenge vorst in de nacht van 19 op 20 april heeft de bloesem van veel appelbomen zwaar beschadigd.

Volgens brancheorganisatie GroentenFruit Huis is er schade in alle belangrijke teeltgebieden van Nederland. Er zijn signalen uit Zuid-Limburg, de Betuwe en uit Zeeland. Ook in onze buurlanden zal de oogst lager zijn. Zo vrezen Belgische telers dat ze bijna 80 procent van hun oogst hebben verloren.

Een derde minder

In de Betuwe wordt verwacht dat de opbrengst van appels een derde minder is, meldt Bert den Haan, fruitteler en voorzitter productgroep Appel van de Nederlandse Fruittelersorganisatie.

Lage dagtemperatuur

De appelteelt had niet alleen te lijden van de nachtvorst in april, maar ook van de lage temperaturen overdag. Daardoor is veel bloesem niet ver genoeg ontwikkeld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer