Biedt+klaver+geen+biodiversiteit%3F
Ingezonden
© Johan Wissink

Biedt klaver geen biodiversiteit?

Boeren worden aangemoedigd om zich in te spannen voor meer biodiversiteit. In de praktijk blijken er verschillende gedachten te leven over wat biodiversiteit precies is. Sjoerd Monkelbaan geeft zijn visie als melkveehouder en 'goede boer'.

Het voorjaar is aangebroken. De weidevogels zijn weer aan het broeden. En ook de discussie over landschapspijn steekt weer de kop op.

De tijden zijn veranderd en ook de methoden. Met het ontdekken van de rijkuil en de ladewagen ging het inkuilproces veel sneller en er wordt ook vroeger gemaaid.

Eiwitgehalte

Nu weten de meeste boeren door onderzoek van de kuil dat als je net voor de bloei van het gras gaat maaien, je het beste eiwitgehalte krijgt in de kuil. Dan hoef je in de winter niet veel eiwit in de vorm van bijvoorbeeld sojaschroot of raapschroot bij te voeren en kun je goedkoper melken.

Het probleem is dat de burger het bloeiende grasland niet meer krijgt te zien. Maar wat zegt dat over biodiversiteit? Toch helemaal niets? Je ziet alleen de bloei niet meer.

Handig en efficiënt

Met moderne maaimachines kun je 5 tot 10 hectare in een uur maaien. Alles in één of twee keer maaien. Een rijkuil in één keer afwerken. Toch wel zo handig en efficiënt. Maar waarom zou er dan geen diversiteit meer zijn? Hooguit een andere diversiteit.

Natuurliefhebbers hebben het over kruidenrijk grasland. Maar waar hebben we het dan over? Veel van die kruiden wil een boer helemaal niet hebben.

Giftig

Jakobskruiskruid en veldzuring zijn voor koeien giftig. Boterbloemen, rusken (pitrus), verschillende soorten distels, brandnetels en herderstasje; geen koe die deze wil vreten. Dan zijn er nog bodembedekkers als ridderzuring en paardenbloemen. Die ziet een boer ook liever niet te veel.

Dan blijft er nog aantal soorten over. Maar een goede boer kijkt anders tegen kruidenrijk grasland aan. Wij hebben het liefst grasland met verschillende soorten Engels raaigras, timothee, beemdlangbloem en veel klaver.

De klaver is een vlinderbloemige en bindt stikstof uit de lucht. Waarom zou dat niet diversiteit zijn? Dat levert voor koeien het beste product op en daar heeft een koeienboer toch het grasland voor. Dat grasland is er niet voor de show, maar het heeft een duidelijk doel: goed voer voor koeien .

Subsidie niet verlengd

Maar nu komt het vreemde. We hebben al jaren ook nog 6 hectare in natuurbeheer gehad. Al bijna twintig jaar kregen we er subsidie voor. Nooit een ploeg in geweest, niet opnieuw ingezaaid en geen kunstmest gestrooid. Alleen maar gehooid en geweid. Dan wordt zomaar de subsidie niet verlengd, want het land ligt volgens de huidige regels niet op de goede plek.

Er is ook helemaal niet naar het resultaat gekeken, met dank aan de Friese gedeputeerde Johannes Kramer. Want het argument is dat het niet tegen een natuurgebied ligt. Blijkbaar moeten de boeren de natuurgebieden een beetje opfleuren omdat het zo slecht met de natuurgebieden zelf gaat.

Riet en rusken

Want wees nou eerlijk, grote delen van de natuurgebieden bestaan alleen nog uit riet en rusken. Over diversiteit gesproken. Dan vraag je je toch echt af: wil je nu biodiversiteit op het boerenland? Nee dus.

Het beleid van de provincie is dus helaas niet op die biodiversiteit gericht. Boeren die zich al jaren voor diversíteit hebben ingezet, worden zo als oud vuil aan de kant gezet.

Sjoerd Monkelbaan, melkveehouder in Oranjewoud

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 1°
  10 %
 • Maandag
  6° / -3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  20 %
Meer weer