Boomgaardspuiten+met+driftarme+technieken
Nieuws
© Eigen Foto

Boomgaardspuiten met driftarme technieken

De TCT-lijst met driftarme doppen en alternatieve technieken is uitgebreid met de Munckhof MAS 3-rijen en de HSS CF boomgaardspuit.

De Technische Commissie Techniekbeoordeling (TCT) beoordeelt nieuwe aanvragen voor toepassing van technieken die drift van gewasbeschermingsmiddelen terug dringen/beperken. De TCT beoordeelt in hoeverre deze nieuwe technieken of bijvoorbeeld nieuwe driftarme spuitdoppen voldoen aan de eisen van het Activiteitenbesluit.

De TCT adviseert waterbeheerders om bij het op- en zijwaarts spuiten van appelen, peren en overige pit- en steenvruchten het gebruik van de Munckhof MAS 3-rijen boomgaardspuit, uitgerust met standaard spuitdoppen en bij tweezijdige bespuiting van de laatste bomenrij, toe te staan bij een teeltvrije zone van ten minste 4,50 meter.

Spuitdoppen

Wanneer de Munckhof MAS 3-rijen boomgaardspuit is uitgerust met ten minste 90 procent driftreducerende spuitdoppen en bij tweezijdige bespuiting van de laatste bomenrij, is het advies om de machine toe te staan bij een teeltvrije zone van ten minste 3 meter. Hierbij gelden wel enkele voorwaarden.

Bij de HSS CF boomgaardspuit uitgevoerd met HSS Drift Control met lage luchtinstelling in combinatie met ten minste 90 procent driftreducerende spuitdoppen en zowel eenzijdige als tweezijdige bespuiting van de buitenste bomenrij (vanaf de watergangzijde) luidt het advies van TCT om deze toe te staan bij een teeltvrije zone van ten minste 3 meter.

Hoekverdraaiing

Ook wanneer de HSS CF boomgaardspuit is uitgevoerd met HSS Drift Control met lage luchtinstelling en HSS AWC (Automatic Wind Control) met automatische hoekverdraaiing van de blaasmonden in combinatie met ten minste 90 procent driftreducerende spuitdoppen en eenzijdige bespuiting van de buitenste bomenrij (vanaf de watergangzijde) geldt een teeltvrije zone van ten minste 3 meter.

De TCT biedt het advies aan de waterbeheerders aan. Elke individuele waterbeheerder is en blijft verantwoordelijk voor de eindbeslissing of een alternatieve maatregel mag worden toegepast. Dit omdat in het betreffende beheergebied sprake kan zijn van specifieke omstandigheden waarmee rekening moet worden gehouden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer