Tweehonderd Herefords begrazen waterwingebied

Het is een van de meest voorkomende koeienrassen ter wereld, maar in Nederland zie je ze niet veel: de Hereford-runderen.

In Nederland worden de Herefords vooral hobbymatig gehouden. Toch koos vleesveehouder Marten Koiter uit het Drentse Eexterzandvoort voor dit ras. Koiter: 'Vooral vanwege het karakter. Het zijn heel relaxte dieren. Ik vind het belangrijk dat ze rustig in de omgang zijn.'

Koiter vertelt over de oorsprong van het ras: 'Van origine komt de koe uit Engeland, uit Hereford. Vooral in Canada, Nieuw-Zeeland en Australië zijn er heel veel. Ze stammen ook af van Nederlandse rundveerassen, van de blaarkop en witrug. Die komen nu dus eigenlijk weer terug in Nederland zo!'

Vet vlees

De 190 stamboekkoeien van Koiters bedrijf Hereford Vrederijk lopen in het waterwingebied van de Waterleiding Maatschappij Drenthe. Koiter fokt de Herefords op en een deel verkoopt hij voor het vlees: 'Dit gaat niet naar de reguliere slager, omdat het vlees vetter is. Maar vet betekent ook smaak en je hebt daar ook liefhebbers voor. De smaakbeleving bij dit vlees is anders, het past in het slowfood verhaal.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer