Unilever+stapt+met+Wageningen+UR+in+vleesvervanger
Nieuws
© Peter Smit

Unilever stapt met Wageningen UR in vleesvervanger

Een brede groep Nederlandse ketenpartijen gaat samen met Wageningen UR de ontwikkeling van vleesvervangers aanzwengelen. Dat is de ambitie van de vierjarige samenwerking Plant Meat Matters.

Het gaat om een nieuw type vleesvervanger dat is gemaakt op basis van de zogenoemde share cell-technologie. Deze verandert plantaardige eiwitten in gelaagde, vezelachtige structuren die volgens de ontwikkelaars qua uiterlijk en textuur niet onderdoen voor die van vlees.

Aan de techniek wordt door Wageningen UR al twintig jaar gewerkt. De shear-cell technologie was tot nu toe alleen op lab- en pilotschaal beschikbaar. In het project Plant Meat Matters worden voor het eerst toepassingen op industrieel niveau gerealiseerd.

Plantaardige biefstuk

De publiek private samenwerking (PPS) moet het product en het productieproces marktrijp maken. 'Over vier jaar staat er een eerste versie van een productielijn waarmee bedrijven in grote volumes vleesvervangers kunnen maken, smaakvol en met alle denkbare structuren. Denk bijvoorbeeld aan een 100 procent plantaardige biefstuk', zegt Atze Jan van der Goot, hoogleraar aan Wageningen University & Research en coördinator van Plant Meat Matters.

'Over vier jaar staat er een eerste versie van een productielijn.'

Aan de PPS nemen, behalve Wageningen Food & Biobased Research, bedrijven uit de hele keten deel:. Hieronder zit onder meer de fabrikant van pluismveeslachtmachines Meyn Food Processing, smaak- en geurstoffenontwikkelaar Givaudan, het levensmiddelenconcern Unilever en De Vegetarische Slager.

Eiwitbronnen

De PPS richt zich op eiwitten uit soja en tarwe. Daarnaast worden diverse andere eiwitbronnen onderzocht, zoals erwten, raapzaad en mais. Van elke grondstof wordt een gedetailleerde duurzaamheidsanalyse gemaakt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  18° / 6°
  20 %
Meer weer