Liever+vlees+dan+snoep+en+bier
Nieuws
© Archief

Liever vlees dan snoep en bier

Mannen drinken liever nooit meer bier en vrouwen laten snoep staan dan dat ze vlees opgeven. Dat blijkt uit onderzoek van Kantar TNS in opdracht van HelloFresh onder duizend respondenten.

Van de Nederlanders eet 45 procent iedere dag vlees en bijna 40 procent van de vleeseters ziet de voordelen van minder vlees eten niet in. De helft van de vleesliefhebbers vindt een gerecht zonder vlees of vis saai.

Een op de vijf respondenten denkt dat zij met een vleesloos gerecht voedingsstoffen tekort komt. De meerderheid daarvan is bovendien in de veronderstelling dat zij voldoende groenten (87 procent) en fruit (65 procent) eten.

Groente en fruit

Toch blijkt uit een rapport van het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat negen van de tien Nederlanders te weinig groenten en fruit eten. Verder moeten we minder vlees eten, want dat is volgens het RIVM beter voor zowel onze gezondheid als het milieu.

Bijna 70 procent van de vleeseters zegt echter gehecht te zijn aan een stukje vlees op het bord. Zo vindt driekwart van hen een barbecue of een stamppot zonder vlees niet compleet. De meerderheid van de respondenten is ervan overtuigd dat de mens van nature een vleeseter is.

Gezond

Van de mensen die dagelijks vlees eten, vindt 45 procent dat dit ook gezond is. Toch is de gemiddelde vleesconsumptie van Nederlanders op dit moment volgens het RIVM zo'n 100 gram per dag. Dat is ten opzichte van wat het Voedingscentrum voorschrijft (500 gram per week) nog zo'n 40 procent te veel.

Een op de vijf vleeseters zou graag minder vlees willen eten dan zij nu doet, maar weet niet goed hoe zij hierin kan veranderen. De helft van hen staat ervoor open om één vleesgerecht per week te vervangen voor een vegetarisch gerecht.

Liefhebbers

Het lijkt erop dat mannen grotere vleesliefhebbers zijn dan vrouwen. Waar de helft van de mannen iedere dag vlees eet, is dat bij vrouwen minder het geval (39 procent). Het zijn dan ook vooral de mannen die van mening zijn dat elke dag een stukje vlees eten goed is voor de gezondheid.

Tot slot vindt een kwart van de heren het een afknapper als hun date vegetariër blijkt te zijn en 78 procent drinkt liever nooit meer een biertje dan dat zij vlees eten opgeven. Vrouwen (68 procent) geven liever snoep op dan dat ze nooit meer vlees eten.

Top 10 favoriete stukjes vlees:

1.Kipfilet: 20 procent
2.Biefstuk: 15 procent
3.Rundergehakt (balletjes): procent
4.Kippendij: 4 procent
5.Ossenhaas: 4 procent
6.Stoofvlees: 4 procent
7.Varkenshaas: 3 procent
8.Varkenskarbonade: 3 procent
9.Gebraden hele / halve kip: 3 procent
10.Sukadelap: 3 procent

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 12°
  60 %
Meer weer