Brussel+verwacht+bovengemiddelde+opbrengst
Nieuws
© Wim van Vossen

Brussel verwacht bovengemiddelde opbrengst

Op basis van de huidige stand van zaken en de voorspelde groeiomstandigheden verwacht de Europese Commissie voor de meeste landbouwgewassen bovengemiddelde opbrengsten.

Dit blijkt uit het maandelijkse Mars-bulletin met meteorologische vooruitzichten van de Europese Commissie dat deze week is gepubliceerd. Voor de meeste landbouwgewassen geldt dat de verwachte opbrengsten bovengemiddeld zijn. Voor sommige regio's is wel sprake van een nadelig effect van droogte en het koude weer in het voorjaar.

Ten opzichte van het monitoringsverslag in april zijn met name de verwachte opbrengsten voor de graangewassen naar beneden bijgesteld. Dit is een gevolg van de lage temperaturen en een tekort aan neerslag in veel teeltgebieden in met name Zuidwest- en West-Europa. Ook in Engeland en Ierland is het relatief droog voor de tijd van het jaar.

Groeiachterstand in Spanje

De gemiddelde opbrengsten voor zachte tarwe in Europa is na deze maand naar beneden bijgesteld van 6,05 ton per hectare naar 5,91 ton per hectare. Dit is overigens nog altijd hoger dan het meerjarige gemiddelde. De verwachte opbrengst voor zomergerst is wel gemiddeld lager dan voorgaande jaren, met 4,06 ton ten opzichte van 4,23 ton per hectare. Een verklaring hiervoor is de groeiachterstand van het gewas in een groot teeltgebied in Spanje vanwege het uitblijven van neerslag.

Vooral koolzaad in Midden- en Oost-Europa ondervindt de negatieve gevolgen van extreem lage temperaturen tijdens de bloei van het gewas. De verwachting is dat daardoor de gemiddelde opbrengsten van koolzaad 3 procent lager zijn dan normaal.

Ronduit positief zijn de verwachte opbrengsten voor suikerbieten en aardappelen. Voor suikerbieten wordt in Europa een gemiddelde wortelopbrengst verwacht van 73,9 ton per hectare. Dat is 3,4 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde. Ook voor aardappelen is de verwachte oogst met gemiddeld 33,6 ton per hectare 3,5 procent hoger dan normaal.

13 procent meer tarwe

De groeiomstandigheden in Nederland lijken gunstig voor een bovengemiddelde oogst van alle gewassen. Voor tarwe verwacht de commissie in ons land een productie van 9,08 ton per hectare en dat is een plus van 13 procent ten opzichte van vorig jaar. Hiermee is Nederland na Ierland het land met de hoogste tarweproductie per hectare in Europa.

De Nederlandse aardappelproductie raamt de Europese Commissie op 44,4 ton per hectare. Dat is 3,6 procent meer dan vorig jaar. Deze gemiddelde opbrengst betreft waarschijnlijk het volledige aardappelareaal in ons land, dus inclusief pootgoed.

De toename van de hectareopbrengsten bij aardappelen is met name in België en Frankrijk het hoogst met meer dan 5 procent ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. Belgische aardappeltelers gaan naar verwachting 48,3 ton aardappelen gemiddeld oogsten van een hectare. Dit betreft voornamelijk consumptie. Voor Frankrijk komt de gemiddelde hectareproductie op 45,2 ton.

De suikerbieten in Nederland hebben baat bij de huidige hoge temperaturen. Het Mars-bulletin verwacht dat de gemiddelde hectareopbrengst ten opzichte van 2016 stijgt met 10 procent van 77,8 ton tot 85,8 ton per hectare. Voor de meeste grote suikerproducerende landen worden dit jaar overigens goede producties van de suikerbieten verwacht.

Lange termijn

De weersvoorspelling voor de lange termijn in het Mars-bulletin laat zien dat voor de komende drie maanden temperaturen verwacht worden die hoger zijn dan gemiddeld. Het is afwachten of voor de optimale groeiomstandigheden het warme weer vergezeld gaat van voldoende neerslag.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer