Landbouwopbrengsten+Europa+blijven+achter
Nieuws
© nieuwe oogst

Landbouwopbrengsten Europa blijven achter

In de meeste landbouwgebieden van Europa zijn de oogstverwachtingen voor de gewassen aanzienlijk lager dan vorig jaar.

Dit blijkt uit het Mars-bulletin van het Joint Research Centre van de Europese Commissie van eind juli. Voor de meeste gewassen geldt wel dat opbrengsten per hectare iets hoger zijn dan het vijfjarig gemiddelde.

5,80 ton tarwe

De oogstprognose voor tarwe in Europa is 5,80 ton per hectare. Dat is een fractie hoger dan het vijfjarige gemiddelde van 5,67 ton en ruim 5 procent lager dan de productie van 2014. Toen oogstten de Europese tarwetelers gemiddeld 6,14 ton van een hectare.

Gerst laat een beeld zien dat vergelijkbaar is met tarwe. Volgens het bulletin komt de gemiddelde Europese opbrengst op 4,61 ton per hectare, ten opzichte van 4,90 ton vorig jaar.

Matige korrelzetting

Vooral voor maïs wordt een behoorlijk lagere oogst verwacht door een matige korrelzetting. Het Joint Research Centre berekent de opbrengsten voor korrelmaïs op 6,71 ton per hectare. Dat is bijna 17 procent minder dan in 2014 en ook 4,4 procent minder dan het vijfjarig gemiddelde.

Voor suikerbieten wordt Europees de gemiddelde wortelopbrengst berekend op 71,91 ton per hectare. Vorig jaar was dat nog 76,53 ton. Wel is de verwachte productie bij suikerbieten 2,2 procent hoger dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

De aardappeloogst schat het Centre op 33,05 ton per hectare. Gemiddeld is dat per hectare 2 ton minder dan de oogst van 2014 maar wel anderhalf ton meer dan het vijfjarig gemiddelde.

Droogte in Spanje

In Europa hebben vooral het noorden van Italië, grote delen van Frankrijk, Duitsland, Polen, Tsjechië, Oostenrijk en Hongarije begin juli te maken gehad met extreem hoge temperaturen. In Spanje hebben gewassen vooral te maken met droogte op percelen waar geen irrigatie mogelijk is.

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer