Milieupremie+Avebe+voor+Potato+Spice
Nieuws
© Bert Buiring

Milieupremie Avebe voor Potato Spice

Aardappelzetmeelfabriek Avebe in Gasselternijveen krijgt 1,5 miljoen euro milieupremie voor een nieuw en uiterst energiezuinig productieproces onder de noemer Potato Spice. Het bedrijf investeert zelf 3 miljoen.

Het project Potato Spice is onderdeel van de samenwerking binnen de Drentse Green Deal die de provincie en Avebe in 2012 hebben gesloten.

Het Avebe-project Potato Spice wordt door de subsidie versneld uitgevoerd waarmee de voorgenomen investeringen economie en werkgelegenheid in Noord-Nederland stimuleren, aldus gedeputeerde Tjisse Stelpstra.

Indampen

Met Potato Spice ontwikkelt Avebe een proces om aardappelsap, waar het eiwit al uit is gehaald, bij lage temperatuur te concentreren. Dit is een alternatief voor het huidige energie-intensieve indampproces.

Het restproduct is een concentraat dat rijk is aan aminozuren en mineralen en in trek is als ingrediënt of additief in de voedingsmiddelenindustrie.

Momenteel wordt de nieuwe technologie getest in de proeffabriek in Veendam. De volgende stap is het toepassen van de methode in de Solanicfabriek in Gasselternijveen.

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer