Zuid%2DAfrika+verbiedt+landbezit+buitenlanders
Nieuws
© waterberg farming

Zuid-Afrika verbiedt landbezit buitenlanders

Buitenlanders zullen in Zuid-Afrika niet langer land mogen bezitten. Leasen kan nog wel. Dat maakte de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma onlangs bekend tijdens zijn jaarlijkse State of the Union Speech.

Uit de plannen van Zuma blijkt ook dat Zuid-Afrikanen niet langer meer dan 12.000 hectare aan grond mogen bezitten.

Verschillende boerenorganisaties hebben verbolgen gereageerd. De Zuid-Afrikaanse boerenorganisatie AgriSA stelt dat de aangekondigde maatregelen toekomstige investeerders zullen afschrikken.

Desastreuze gevolgen

De boerenorganisatie stelt dat dat desastreuze gevolgen hebben voor de voedselzekerheid, werkgelegenheid en economische groei.

Ook Kwanalu, de organisatie voor commerciële boeren in de provincie Kwazulu-Natal, keurt de aangekondigde maatregelen af en twijfelt of ze binnen de Zuid-Afrikaanse grondwet zijn toegestaan.

Landclaims

Na afschaffing van de Apartheid in 1994 richtte de Zuid-Afrikaanse staat de Commissie voor de Teruggave van Landrechten.

De Commissie heeft sindsdien meer dan 80.000 landclaims heeft behandeld en 3.078 miljoen hectare grond aan gemeenschappen toegewezen. De Zuid-Afrikaanse Staat betaalde maar liefst 24.411 miljard Rand (1850 miljard euro) aan compensatie.

Witte minderheid

Twee decennia later is het merendeel van het land in Zuid-Afrika echter nog altijd in handen van een kleine witte minderheid.

Zuma kondigde daarom vorig jaar opnieuw een periode van vijf jaar aan voor het indienen van landclaims. De vraag is echter waar de Zuid-Afrikaanse staat het geld voor compensatie vandaan moet halen.

Gewelddadigheden

De radicale oppositiepartij Economic Freedom Fighters(EFF) pleit daarom voor het roven van land zonder financiële compensatie. Steeds meer boeren vrezen hierdoor voor praktijken zoals in Zimbabwe waar blanke boeren in 2001 gewelddadig van hun land werden verdreven.

Andrea Dijkstra

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer