Zorg om resistentie wormmiddelen bij schapen

Schapenfokker Erik van Norel uit het Gelderse Oosterwolde maakt zich zorgen over het toenemend aantal schapen in Nederland dat resistent is tegen wormmiddelen.

'Helaas is onlangs al een schapenbedrijf gesignaleerd dat volledig resistent is tegen alle wormmiddelen die beschikbaar zijn in Nederland', zegt Van Norel. De afgelopen maanden brachten zijn 225 Texelaar-ooien zo'n vierhonderd lammeren ter wereld.

Nagenoeg alle jonge dieren lopen inmiddels drie weken buiten. 'Ze komen dan voor het eerst in aanraking met wormen waardoor ze een lichte besmetting oplopen. Hun immuunsysteem wordt zo getriggerd. Om het in de hand te houden, moeten we ontwormen.'

Waterdunne diarree

De voorjaarsworm (Nematodirus battus) kan namelijk leiden tot waterdunne diarree. 'Dat is funest voor jonge lammeren. De groei klapt onderuit.' Volgens de schapenhouder is het uiterst belangrijk om nu een middel uit groep 1 (benzimidazolen) toe te passen tegen de voorjaarsworm. 'Gebruik dus niet het middel dat je later in het jaar inzet tegen de rode lebmaagworm, de Haemonchus contortus. Want dan creëer je eerder resistentie. Wees uiterst nauwkeurig en ontworm aan de hand van mestonderzoek.'

Van Norel noemt de resistentieproblematiek in Nederland zorgwekkend. Omdat het tij niet te keren is, moet de sector ook andere maatregelen nemen, stelt hij. Denk aan beweidingsschema's en kruidenmengsels. 'Daarmee zullen we in Nederland aan de slag moeten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / 3°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 8°
  25 %
 • Vrijdag
  8° / 3°
  10 %
Meer weer