Kritiek+op+mestbeleid+groeit
Nieuws
© Dirk Hol

Kritiek op mestbeleid groeit

Diverse Kamerleden hebben hun twijfels bij de cijfers over mestfraude en de hantering van de waterkwaliteitsnormen voor het Nederlandse oppervlaktewater.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaf donderdag in de Tweede Kamer tekst en uitleg over haar Evaluatierapport over het mestbeleid in Nederland, met het oog op het zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn. Zij kregen stevige vragen op zich afgevuurd over onder meer de grootte van de mestfraude in Nederland en de verschillende normen die de waterschappen hanteren voor stikstof en fosfaat in het oppervlaktewater.

Zo hebben Helma Lodders (VVD) Jaco Geurts (CDA) en Rick Grashoff (GroenLinks) grote twijfels bij de geluiden die het PBL heeft opgevangen uit de sector dat er met 30 tot 40 procent van de mest foutief wordt omgegaan. Zij missen de feitelijke onderbouwing en kregen ook geen bevredigend antwoord van het PBL.

Normen

Daarnaast plaatsten Kamerleden Carla Dik Faber (CU) en Elbert Dijkgraaf (SGP) kanttekeningen bij de verschillen in de normen voor het oppervlaktewater die de waterschappen hanteren en hun rapportages over de waterkwaliteit voor de Kaderrichtlijn Water. Vlak voor de Kamersessie stelde ook het Stichting Mesdag-Zuivelfonds NLTO deze zaken aan de kaak.

'We moeten we niet met beschuldigende vingers wijzen, maar kijken naar oplossingen die passend zijn voor de boer en een gezonde bodem.'

Leo Joosten, programmamanager Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn bij LTO Nederland

Volgens programmamanager Leo Joosten van LTO Nederland laat het Mesdagfonds onder meer zien dat waterschappen verschillende normen hanteren voor op zich vergelijkbare waterlichamen.

Opheldering

LTO heeft de Unie van Waterschappen deze week in een brief gevraagd om opheldering. Joosten: 'We hebben met de waterschappen afgesproken dat we samen werken aan de oplossing van waterkwaliteitsproblemen, maar dan moeten we de normen wel uit kunnen leggen aan onze leden. En dat kunnen we nu niet.'

LTO wil vooral met alle partijen in gesprek blijven. 'Onze blik is breder. We moeten volle kracht vooruit met het zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn dat dit jaar naar Brussel moet. Elke vertraging maakt een nieuwe derogatie moeizamer', aldus Joosten. 'Daarom moeten we niet met beschuldigende vingers wijzen, maar kijken naar oplossingen die passend zijn voor de boer en een gezonde bodem.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer