%27Voor+kwaliteit+blijft+klant+terugkomen%27
Achtergrond
© Het Hoge Noorden

'Voor kwaliteit blijft klant terugkomen'

Dokkumer stadsboerderij in Damwâld is de samenwerking aangegaan met twee melkveebedrijven in het Noord-Hollandse Twisk en het Overijsselse Ommen. Met De Molkerij wil zij de regionale afzet van zuivel en vlees vergroten. 'We doen niet aan aanbiedingen. Met voedsel stunt je niet.'

Initiatiefnemers achter De Molkerij zijn de jonge ondernemers Hessel Jan en Baukje Sinnige. 'We zetten een volledig gesloten regionale traceerbare keten op. Daar ligt de toekomst', stelt Hessel Jan Sinnige. Hij werd vanwege rugklachten arbeidsongeschikt en zet met 2,5 volwaardige arbeidskrachten het werk op het bedrijf met 170 melkkoeien rond.

De bedrijfsvoering van de drie bedrijven onder de vlag van De Molkerij, de Dokkummer Stadsboerderij, Eijkenhoeve in Twisk en Puur Vechtdal in Ommen, is gericht op waardering en beleving van de consument, kwaliteit en voedselveiligheid, dierenwelzijn, biodiversiteit en milieu. 'Op alle vijf punten willen we maximaal scoren voor een license to produce.'

De gemiddelde productie per koe ligt op het Friese bedrijf op 10.000 kilo melk. De dierdagdosering is 0,9 en het vervangingspercentage ligt op 23 procent.

'De Molkerij-hamburger in het stadscafé loopt als een speer'

Hessel Jan Sinnige, initiatiefnemer De Molkerij

Black Angus

Sinds vorig jaar werken de ondernemers nauw samen met hun 'huisslager', Klaverweide Vlees. Via hen laten ze wekelijks vier Holstein-koeien slachten. Sinnige experimenteert met een kruising Holstein-Black Angus. 'Hiermee kunnen we ons onderscheiden. Iedereen wil tegenwoordig Belgische Blauwen. Black Angus levert als nuka geen meerwaarde ten opzichte van Holstein-stierkalveren. We houden ze tot consumptie zelf', verklaart hij.

Naast verkoop in de boerderijwinkel zetten ze het vlees af bij onder andere Jumbo in Dokkum en Stadscafé Aristante. Binnenkort volgt De Molkerij-ijs. 'Het stadscafé heeft zijn eigen De Molkerij-hamburger. Dat loopt als een speer.'

Maatregelen

Van iedere geconsumeerde kilo rundvlees investeert het bedrijf samen met zijn partners 1 euro in maatregelen om de biodiversiteit, het dierenwelzijn en het milieu op het bedrijf te verbeteren. Het gaat om ongeveer 300 euro per koe.

Vooralsnog verkopen ze zuivel van De Molkerij- partner Puur Vechtdal en hun eigen rundvlees. Maar Sinnige ziet ook kansen in samenwerking met een pluimvee- en varkenshouder. Daarnaast heeft hij de ambitie voor verkoop van rosévlees. 'Dat is nog niet traceerbaar. Wij willen ook graag dat verhaal vertellen.'

Ecozone

Een andere pijler bestaat uit weidevogelbescherming, wildbeheer en bescherming van de bij. Hiervoor legden ze een ecozone van 1,5 hectare aan. Acht lokale bedrijven, waaronder Jumbo en een drogisterij, participeren in deze zone door vierkante meters te huren.

Jumbo-eigenaar Titus Vogt is blij met de samenwerking. 'Met de verkoop van De Molkerij-producten kunnen we onderscheidend zijn. We laten het gezicht achter hardwerkende boeren zien.'

Naast vlees hoopt Vogt ook veldboeketten en honing uit de ecozone te verkopen. 'Het zou fantastisch zijn dat het boeket dat 's morgens is geplukt en 's middags in de winkel ligt. Dat is het ultieme van lokale afzet.'

Speldenprikken

Al 'heel veel' boeren namen contact op met Vogt over mogelijke afzet. Maar voorlopig is dit de enige samenwerking met een boer. 'Wij zijn onderdeel van een grotere keten. Dit zijn speldenprikken.'

Dat zijn gehakt voor 8,5 euro per kilo in de vriezer bij de supermarkt ligt, en Jumbo soms aanbiedingen heeft voor 4 euro, werkt niet tegen hem, merkt Sinnige. 'De klant komt een keer voor het verhaal achter het product. Voor de kwaliteit blijft hij terugkomen. Prijsstijgingen hebben dan geen invloed meer.'

De sector verandert. Boeren moeten de melkprijs de komende jaren nog meer verdienen dan voorheen, voorziet de ondernemer. 'Wij zien GroenLinks en Partij voor de Dieren niet als bedreiging, maar als kans. Hun achterban heeft hoge inkomens. Wij kunnen geld aan hen verdienen. Maar we moeten niet op de vraag vooruitlopen zoals nu in de sector gebeurt. Als de vraag vooruitloopt, kunnen we met de prijs spelen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer