Drentse+boer+meest+expansief
Nieuws
© Archief

Drentse boer meest expansief

Van alle Nederlandse provincies, hebben boeren en tuinders in Drenthe de meeste plannen voor bedrijfsontwikkeling. In Limburg rekenen relatief de meeste agrariërs op beëindiging, omdat de kans klein is dat er een opvolger is.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de toekomstverwachtingen van de Nederlandse agrarische ondernemers over de afgelopen jaren door agrarisch marktonderzoekbureau AgriDirect. Het brengt de marktsituatie in kaart door het afnemen van telefonische interviews bij ondernemers in alle agrarische sectoren.

Limburg is de provincie waar relatief gezien waarschijnlijk de meeste agrarische bedrijven zullen verdwijnen. In deze provincie werd niet alleen het hoogste percentage agrariërs met beëindigingsplannen aangetroffen (8,1 procent). Ook rekenen hier relatief weinig agrariërs op een opvolger (26,9 procent).

Opvolgpercentage

Het verschil in bedrijfsopvolging tussen de provincies is vrij groot, stelt Agridirect vast. Zo is in Drenthe het opvolgpercentage met 41,7 procent het hoogst.

Het percentage Nederlandse agrariërs met plannen om het bedrijf uit te breiden is in de afgelopen jaren teruggelopen. In Drenthe bevinden zich relatief gezien de meeste agrariërs met uitbreidingsplannen (22,3 procent). Zuid-Holland is de agrarische provincie met het laagste percentage uitbreiders (13,0 procent).

Gemiddelde leeftijd

Hoewel de gemiddelde leeftijd van de Nederlandse agrariërs uitkomt op 54,8 jaar, zijn de agrariërs in de provincie Utrecht gemiddeld het oudst (56 jaar). Boeren en tuinders in Friesland zijn gemiddeld het jongst (53,8 jaar).

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer