Steeds minder opvolgers

Steeds minder boerenzonen of -dochters zetten het ouderlijk bedrijf voort. Het percentage agrarische bedrijven waar de opvolger bekend is, daalde van 36% in 2007 naar 32% in 2011. Dat meldt agrimarketing- en marktonderzoeksbureau AgriDirect.

Steeds+minder+opvolgers
© Persbureau Noordoost

Het afgelopen jaar stopten 5 land- of tuinbouwbedrijven per dag, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onlangs bekend. Het gebrek aan opvolging kan voor een boer of tuinder reden zijn het bedrijf niet voort te zetten.

Uit de recentste cijfers van AgriDirect blijkt dat momenteel zo'n 95% van de land- en tuinbouwers met plannen om te stoppen of af te bouwen, (nog) geen opvolger heeft.

Akkerbouw en tuinbouw

Die daling is zichtbaar in alle agrarische sectoren. Met respectievelijk 24,8% en 26,1% is de situatie in de akkerbouw- en tuinbouwsector momenteel het zorgwekkendst.

Wel staan er relatief nog veel boerenzonen of -dochters te trappelen bij de bedrijven met gewascombinaties, graasdieren en veeteeltcombinaties.

Friesland en Overijssel

De Friese en Overijsselse boeren rekenen op de meeste opvolgers: respectievelijk 39,2% en 38,4%. Mogelijk is dat volgens AgriDirect te verklaren door de aanwezigheid van een relatief grote groep rundveehouders in deze provincies.

Hun collega's in de zuidelijke provincies Limburg en Noord-Brabant moeten het met respectievelijk 26,8% en 27,3% met veel minder opvolgers doen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer