Wetenschappelijk+advies+over+gezondheid+suiker
Nieuws
© Archief

Wetenschappelijk advies over gezondheid suiker

De Europese voedselautoriteit EFSA gaat een advies geven over de gezondheidseffecten van toegevoegde suikers aan voedingswaren.

Het advies heeft tot doel om een wetenschappelijk fundeert te geven over de mogelijk negatieve gevolgen van toegevoegde suikers voor de gezondheid. Begin 2020 moet het advies gereed zijn. De landen Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden hebben hierop aangedrongen.

Het wetenschappelijk advies richt zich op suiker uit alle bronnen, zoals sucrose, fructose, glucose, zetmeel, stroop en dergelijke. EFSA gaat onderzoeken welk effect de suikers in onze voeding hebben op onder andere lichaamsgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en tandbederf. Bij de beoordeling kijkt EFSA naar de gehele bevolking.

Gezondheid

Zweden is één van de vijf Scandinavische landen die de Europese voedselautoriteit hierom heeft gevraagd. Annica Sohlström van het Zweedse voedselagentschap is tevreden. 'Wij zijn blij dat de aanvaarding van het mandaat om de relatie tussen toegevoegde suikers en de gezondheid op Europees niveau te evalueren.'

De EFSA zal een ad-hoc-werkgroep van specialisten instellen. Het zal gaan om voedingsdeskundigen, epidemiologen, tandartsen en specialisten in voedingsgerelateerde chronische ziekten. De vijf Noord-Europese landen krijgen de mogelijkheid om een waarnemer aan de werkgroep toe te voegen.

Bewijsmateriaal

In 2010 heeft de EFSA een wetenschappelijk advies gegeven over de inname van koolhydraten en voedingsvezels. Suiker is daarin ook meegenomen. Op dat moment was het beschikbare bewijsmateriaal onvoldoende om een bovengrens voor de dagelijkse inname van de totale of toegevoegde suikers in te stellen.

Sindsdien zijn er nieuwe wetenschappelijke gegevens aan het licht gekomen. Daarnaast is er een groeiende publieke belangstelling voor de gevolgen van de consumptie van suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken.

De Europese lidstaten zoeken houvast bij het uitvaardigen van dieetrichtlijnen voor suiker. Overgewicht zorgt namelijk voor steeds meer problemen bij de bevolking. Reden waarom de EFSA alle feiten op een rij gaat zetten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer