Weinig vrije aardappelen in België

In Belgische bewaarplaatsen wordt de aardappelvoorraad op peildatum 1 april geraamd op 1,21 miljoen ton. Het aandeel nog beschikbare vrije aardappelen is uitzonderlijk laag.

Weinig+vrije+aardappelen+in+Belgi%C3%AB
© Twan Wiermans

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) in Vlaanderen presenteerde afgelopen weekend de voorraadcijfers voor consumptieaardappelen. De geraamde volumes in de bewaring zijn lager dan voorgaande twee jaren, maar wel hoger dan het vijfjarig gemiddelde.

Het aandeel vrije aardappelen is slechts 22 procent, dat is volgens PCA ongeveer de helft minder dan normaal op dit moment in het afzetseizoen. De voorraad gecontracteerde aardappelen is groter dan voorgaande jaren. PCA wijst erop dat de verschuiving van vrij naar nog meer contract te maken heeft met de keuze voor meer licentierassen en de lagere opbrengsten per hectare in 2016. Daardoor bleven er minder aardappelen over voor de vrije markt.

Van de huidige aardappelvoorraad wordt 27 procent ingenomen door Bintje. Het aandeel Fontane is iets hoger met 29 procent ofwel 350.000 ton. Slechts 20 procent van de Fontane is nog vrij beschikbaar. Ruim een half miljoen ton van de voorraad betreft andere bewaarrassen als Challenger en Innovator.

Aflevering beperkt

Belgische akkerbouwers oogstten in 2016 4,05 miljoen ton consumptieaardappelen. Deze productie is vergelijkbaar met het vijfjarig gemiddelde ondanks uitbreiding van het areaal. PCA constateert dat vooral in de periode voor februari relatief weinig Belgische aardappelen vanuit de bewaring zijn afgeleverd. De afgelopen twee maanden echter was het niveau van de aflevering hoger dan gemiddeld. Dit overigens bij een almaar stijgende vraag vanuit de Belgische industrie.

De kwaliteit van de aardappelen in de bewaring in België blijft goed, blijkt uit waarnemingen van PCA. Zowel voor Bintje als voor Fontane gelden een bovengemiddelde bakkwaliteit en een goede bakkleur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer