%27Zuivelsector+op+%C3%A9%C3%A9n+lijn+met+Heineken+en+KLM%27
Nieuws
© Peter Smit

'Zuivelsector op één lijn met Heineken en KLM'

De melkveehouderij ligt bij vraagstukken als fosfaat, klimaat en weidegang vaak onder vuur. Rapport De kracht van zuivel moet politiek en maatschappij bewust maken van de oplossingen die de sector ook in huis heeft.

Het veertig pagina's tellende rapport staat boordevol cijfers die aantonen hoe belangrijk de zuivelsector is voor de Nederlandse economie. Daarnaast laat het zien dat dit gepaard gaat met - vergeleken met het buitenland – hoge duurzame prestaties.

De handel in zuivelproducten levert Nederland jaarlijks een handelsoverschot op van 3,8 miljard euro. Van iedere euro die ons land in het buitenland verdient, komt 8 cent ten gunste van de zuivel.

Binnen handbereik

De doelen die de sector stelt op het gebied van energieverbruik, antibioticareductie, weidegang en verantwoorde soja liggen inmiddels binnen handbereik of zijn al ruimschoots behaald. NZO-voorzitter en FrieslandCampina-topman Roelof Joosten wil niet spreken van een 'jubelrapport'. Hij ziet het document als een statement richting politiek en maatschappij.

Rapport is goed pleidooi richting kabinetsformateur

Directeur-generaal Marten van den Berg van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

'We willen laten zien hoe belangrijk de zuivelsector is voor Nederland. Het geeft net als de KLM, Heineken en de Rotterdamse Haven een beeld van wat Nederland te bieden heeft. In het buitenland hebben ze een positief beeld van Nederlandse zuivel, op het gebied van kwaliteit en ook steeds meer op het vlak van duurzaamheid.'

Centrale plaats

Het rapport schuwt de uitdagingen die in verschiet liggen niet. Marten van den Berg, directeur-generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen op het ministerie van Buitenlandse Zaken, uitgenodigd als gastspreker, spreekt liever van 'ambitie'.

'Dit is een mooie innovatieve sector die die een centrale plaats heeft in de verduurzaming van ons voedsel en het bereiken van de klimaatdoelen.'

Een Nederlandse melkkoe stoot per liter melk gemiddeld 1,2 kg CO2 uit, de helft van het wereldwijde gemiddelde, meldt het rapport. Met deze voorsprong zou de sector wereldwijd de rol van ketenregisseur op zich kunnen nemen, aldus Van den Berg die het rapport een 'goed pleidooi' richting de kabinetsformateur noemt.

Belangrijkste resultaten uit het rapport

- Nederland is het meest actieve zuivelland van de EU. De productiewaarde van de Nederlandse zuivelindustrie was afgelopen jaar goed voor 6,6 miljard euro
- De zuivelsector zorgt voor 45.000 directe voltijdbanen
- In het realiseren van de doelstellingen van (klimaat)akkoord van Parijs speelt de zuivelsector een sleutelrol. De Nederlandse zuivelindustrie loopt internationaal voorop als het gaat om efficiënte en duurzame technieken. Zo is de CO2-uitstoot per liter melk in Nederland twee keer zo laag als elders in de wereld
- De Nederlandse zuivel kan een belangrijke rol spelen in het behalen van de Sustainable Development Goal's (SDG's). Zuivelproducten zijn essentieel voor het terugdringen van de armoede in de wereld en voor het verbeteren van de voedselzekerheid
- De Nederlandse zuivelsector behoort tot de wereldtop als het gaat om innovatiekracht en het ontwikkelen van nieuwe kennis. Met die kennis kan de sector een belangrijke bijdrage leveren in het efficiënter en duurzamer inrichten van de wereldwijde voedselproductie

Het rapport is digitaal te lezen op Dekrachtvanzuivel.nl.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer