Duistpopulatie af te bouwen met goede bestrijding

Wanneer de bestrijding van duist niet optimaal gebeurt, is al snel sprake van een groeiende populatie. Met een goede bestrijding is de duistpopulatie af te bouwen, zo blijkt uit berekeningen van SPNA-proefboerderij Ebelsheerd.

Bij een maximale inzet van bestrijdingsmogelijkheden (vals zaaibed met glyfosaat, najaarstoepassing en optimale voorjaarstoepassing) is een uitgangssituatie van 500 zaden duist per vierkante meter terug te brengen naar 375 zaden per vierkante meter. Bij alleen een optimale voorjaarstoepassing loopt het aantal zaden duist op naar 5.000 per vierkante meter.

Bij een gunstige uitgangspositie van 2 zaden per vierkante meter en een optimale duistbestrijding neemt het aantal zaden af naar 1,5 per vierkante meter, terwijl bij alleen een optimale voorjaarstoediening het aantal zaden oploopt naar 20 per vierkante meter.

Veel aren en zaden

De toename is mogelijk omdat duist bij een sterke uitstoeling tot twintig aren per plant kan vormen. Elke aar is goed voor 100 tot 200 zaden, waarvan veelal 40 tot 60 procent kiemkrachtig is. Wanneer er geen duistbestrijding plaatsvindt, kan de populatie met een factor 30 per jaar toenemen. Het zaad kan wel tot dertien jaar in de bodem overleven.

In het afgelopen seizoen lag er op proefboerderij Ebelsheerd een duistproef met vijftien verschillende objecten in drie herhalingen. Op drie momenten zijn bespuitingen tegen duist uitgevoerd: voor opkomst, na opkomst en in het voorjaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer