Zaadindustrie+stroomlijnt+internationale+handel
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Zaadindustrie stroomlijnt internationale handel

De zaadindustrie verwelkomt de nieuwe internationale standaard voor de handel in zaaizaden. Dat meldt de International Seed Federation (ISF), die internationaal de zaadindustrie vertegenwoordigd.

De internationale standaard streeft naar het beter stroomlijnen van de fytosanitaire voorzorgsmaatregelen. Daardoor wordt de handel niet verstoord door verschillende eisen die landen aan zaaizaden zouden kunnen stellen. Het gaat om 26 verschillende standaarden die elk een deelaspect van de handel in plantaardig uitgangsmateriaal regelen.

Het Internationaal verdrag voor de bescherming van planten (IPPC) zal van toepassing zijn in 183 landen. Dit verdrag maakt het mogelijk om op wetenschap gebaseerde en praktische fytosanitaire eisen de zaaizaden te definiëren. Het moet verkapte beperking van internationale zaadhandel voorkomen. Het ISF is daar al sinds 2008 op internationaal niveau mee bezig.

Essentieel

'De ISF is ingenomen met het akkoord als belangrijke stap in de richten van geharmoniseerde fytosanitaire maatregelen die de internationale handel van zaaizaden zal vergemakkelijken. Dit is essentieel voor de ontwikkeling van nieuwe plantenrassen, hoge kwaliteit zaaizaad en de mondiale voedselzekerheid', zegt ISF-secretaris Michael Keller.

Bij de internationale handel in zaaizaden gaat het naar schatting om ongeveer 11 à 12 miljard dollar per jaar. Het zijn veelal grote zaadbedrijven die verdelingsprogramma's over verschillende landen hebben. Internationale harmonisatie is voor deze bedrijven belangrijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer