Genetische sprong benutten met vitaal zaaizaad

Zaadfirma's besteden in toenemende mate aandacht aan de kwaliteit van zaaizaad. Een uniforme opkomst is een voorwaarde voor een goed rendement van de teelt. Bovendien is door behandeling van zaaizaad extra bescherming mee te geven om een jong gewas weerbaarder te maken.

Genetische+sprong+benutten+met+vitaal+zaaizaad
© Nieuwe Oogst

'Zaaizaad moet van de beste kwaliteit zijn voor de teelt van een uniform gewas. Het rendement van telers staat onder druk en daarom is het meer dan ooit van belang dat ze zoveel mogelijk verkoopbare kilo's van een hectare halen', stelt Robert Schilder van Bejo Zaden.

Tijdens de komende open dagen wil de zaadfirma bezoekers niet alleen informeren over nieuwe variëteiten, maar ook over een nieuwe methode van zaadbehandeling, B-mox. Dat is een soort finetuning van het primen van zaaizaad, zoals dat al in veel gewassen gebeurt.

Alle gewassen

'We introduceren deze zaadbehandeling in eerste instantie voor peen en wortelpeterselie, maar op termijn is de methode in principe geschikt voor alle gewassen die direct worden gezaaid.'

Wat de behandeling precies inhoudt, omschrijft Schilder als het geheim van de smid. 'Ons doel is niet om het gewas sneller te laten opkomen, maar vooral uniformer met een nog hoger opkomstpercentage.'

Trend

Het is een trend dat zaadfirma's naast de genetische vooruitgang meer aandacht besteden aan de kwaliteit van zaaizaad, stelt de salesmanager. 'Zelf zijn we twintig jaar geleden gestart met het voorbehandelen van zaad om de kieming te versterken en het fractioneren van zaaizaad voor een uniformer gewas. Zulke methoden en technieken worden nu op grote schaal toegepast.'

Bejo Zaden rekent 50 euro per miljoen zaden extra voor B-mox zaaizaad. Voor grove CD-peen met een zaaizaadhoeveelheid van 0,75 miljoen zaden is de meerprijs per hectare 37,50 euro en bij B-peen met 1,75 eenheden lopen de extra kosten voor zaaizaad op tot 87,50 euro. Een deel van de meerprijs verdienen telers direct al terug, doordat ze minder zaaizaad per hectare nodig hebben.

Technologische bedrijven

Ook tijdens de derde editie van Seed meets Technology van dinsdag 27 tot en met vrijdag 30 september in de hallen van Proeftuin Zwaagdijk is een deel van het programma gericht op de kwaliteitsverbetering van zaaizaad.

Namens Proeftuin Zwaagdijk is Ronald Hand medeorganisator van de vakbeurs. Hij vertelt dat veel technologische bedrijven aanwezig zijn om nieuwe technieken en innovaties te presenteren die een bijdrage leveren aan een betere zaadkwaliteit.

Veel omzet

'De zaaizaadindustrie draait goed. Er wordt veel omgezet in zaaizaden en daarom is er veel interesse om de kwaliteit van het zaaizaad verder te verbeteren. Tijdens Seed meets Technology is er aandacht voor zaadverwerking, gewassen weerbaarder maken door zaadbehandeling en technieken om het kiempercentage te verbeteren', licht de beursorganisator toe.

Volgens Hand behoren met name de professionals in de zaadindustrie tot de doelgroep voor de symposia tijdens de vakbeurs. Als voorbeeld noemt hij het symposium 'Next generation phenotyping in practice'. Tijdens dit symposium gaan drie bedrijven in op nieuwe technieken om de beoordeling van nieuwe selecties op uiterlijke kenmerken te automatiseren.

Blote oog

'De eerste beoordeling van kiemplantjes na kruisingen in laboratoria gebeurt veelal nog met het blote oog. Er is echter behoefte aan technieken om phenotyping te digitaliseren. Voorbeelden zijn het toepassen van diverse cameratechnieken en het meten van bladgroen in jonge kiemplanten', zegt Hand.

Een ander symposium dat aansluit op het thema zaadverbetering, gaat over het toevoegen van micro-organismen aan het zaaizaad. Hierin behandelen de bedrijven Incotec en Koppert Biological Systems de mogelijkheden om bacterie- en schimmelpreparaten mee te geven met zaaizaad via een coating.

Schimmels als mycorrhiza en trichoderma en bacteriën als bacillus en rhizobium kunnen een bijdrage leveren aan een betere opname van nutriënten en maken het gewas weerbaarder. Incotec en Koppert Biological Systems laten resultaten van proeven zien met wel en niet behandeld zaaizaad.

Nieuwe rassen aanprijzen

Veertien zaadfirma's houden open dagen. Zij presenteren nieuwe ontwikkelingen op het gebied van zaadkwaliteit, mechanisatie en marktconcepten, maar gebruiken deze dagen vooral om hun eigen nieuwe rassen aan te prijzen. De locatie voor de rassendemonstratie van Hazera en Clause is gewijzigd. Voor het eerst hebben beide zaadfirma's in Warmenhuizen vlak bij het nieuwe R&D-centrum van Hazera een groot proefveld aangelegd.

Seed meets Technology biedt onder de naam Vegetable Trials bij Proeftuin Zwaagdijk een platform voor vijf kleinere zaadfirma's voor de presentatie van hun assortiment.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer