Mais op zand krijgt meer stikstof in de rij

De stikstofgebruiksnorm mag bij het toepassen van rijenbemesting in de maisteelt worden vermeerderd met 25 kilo stikstof op de zand- en lössgronden in Noord-Brabant en Limburg en 10 kilo stikstof op alle overige zandgronden.

Mais+op+zand+krijgt+meer+stikstof+in+de+rij
© barenbrug

Hiervoor geldt wel een aantal voorwaarden, zodat dit ook kan worden aangetoond. Zo moet het gebruik van de apparatuur worden aangetoond door middel een aantal extra gegevens op de factuur.

Daarbij gaat het om het gebruikte type apparatuur, het kenmerk van de specifieke apparatuur, de datum en het tijdstip van het gebruik van de apparatuur, het perceel waarop de apparatuur is gebruikt en het gebruikte type meststof en de hoeveelheid gebruikte meststof.

Deze gegevens worden door een VKL-gecertificeerde loonwerker al standaard vastgelegd, maar moeten nu ook op de factuur worden opgenomen.

Afstand hooguit 12 centimeter

Verder moeten de maiszaden op maximaal 12 centimeter afstand liggen van de plekken waar de apparatuur de meststoffen heeft aangebracht.

De hierboven genoemde gegevens moet de landbouwer in zijn administratie opnemen. Als de landbouwer zelf eigenaar van de betrokken apparatuur is, toont hij het gebruik van deze apparatuur aan met de hierboven genoemde gegevens en het eigendomsbewijs van de apparatuur.

Aanmelden bij RVO

Aanmelden voor de regeling kan vanaf 18 april tot 1 juni op de website van RVO; Daarvoor moet de landbouwer een bedrag van 195 euro betalen als bijdrage in de monitoringskosten van de milieueffecten van deze maatregel. Deelname aan de regeling is vrijwillig.

LTO Nederland heeft zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor equivalente maatregelen. De LTO is blij de maatregel rijenbemesting mais eindelijk wordt doorgevoerd. De maatregel stimuleert dat rijenbemesting plaats vindt in de mais.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer