Equivalentie+dan+toch+een+feit
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Equivalentie dan toch een feit

In een gezamenlijk persbericht melden LTO en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) dat zij verheugd zijn dat na jarenlange lobbywerk de equivalente maatregelen vanaf nu toegepast kunnen worden.

De regeling is eerder vandaag (6 april) gepubliceerd in de Staatscourant. Vanaf 2014 hebben LTO en NAV zich hard gemaakt voor deze equivalente maatregelen, maar door discussies en procedures heeft de invoering lang op zich laten wachten. Er konden alleen maatregelen worden doorgevoerd waar volledige wetenschappelijke consensus over is.

Het gaat om drie soorten equivalente maatregelen: een extra fosfaatgebruiksnorm bij bovengemiddelde opbrengsten bij zes akkerbouwgewassen, een extra stikstofgebruiksnorm bij bovengemiddelde opbrengsten bij vijftien akkerbouw- en groentegewassen, en stikstofdifferentiatie bij gps-rijenbemesting in mais op zand- en lössgrond.

Bij de verruiming van de gebruiksnormen voor fosfaat en stikstof moet de ondernemer beschikken over een schriftelijk bewijs en een samenstellingsverklaring via de accountant van de gewasopbrengsten geleverd aan derden. De drie voorgaande jaren tellen mee voor de opbrengstbepaling, maar in 2017 geldt alleen oogst 2016 en in 2018 die van 2016 en 2017.

Bedrijfsspecifieke bemesting

LTO en NAV benadrukken dat ze tevreden zijn met de invoering van de equivalente maatregelen. Volgens de organisaties zorgt de regelen voor de mogelijkheid tot bedrijfsspecifieke bemesting, zonder tekorten en zonder nadelige effecten op de milieudoelen.

De Europese Commissie heeft de equivalente maatregelen goedgekeurd, maar vraagt wel om een goede monitoring van de effecten op de waterkwaliteit. EZ brengt 195 euro onkosten in rekening aan ondernemers die van de equivalentie gebruik willen maken. Aanmelden voor de regeling kan via de RVO-site vanaf 18 april tot 1 juni.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer