LTO+boos+over+nieuw+uitstel+equivalente+maatregelen
Nieuws
© Harry Tielman

LTO boos over nieuw uitstel equivalente maatregelen

Vanwege vragen van de Europese Commissie over de waterkwaliteit en strijdigheid met milieurichtlijnen is Nederland genoodzaakt om de invoering van de equivalente maatregelen voor de akkerbouw opnieuw uit te stellen.


De vakgroep Akkerbouw van LTO is volledig verrast door dit uitstel. 'Dit komt zeer onverwacht', zegt voorzitter Jaap van Wenum. 'Verder zijn we vooral teleurgesteld en boos. We begrijpen niet waarom Brussel nu nog met deze vragen kan komen.'

Staatssecretaris Martijn van Dam legt vandaag in een brief aan de Tweede Kamer uit dat hij genoodzaakt is om vanwege de aanvullende vragen de invoering van de equivalente maatregelen uit te stellen tot in elk geval 9 januari 2017. 'We zullen de zorg en het bezwaar van de Europese Commissie moeten wegnemen en gaan daarover in overleg', schrijft hij.

Van Wenum zegt dat LTO er steeds vanuit is gegaan dat de notificatie van de Europese Commissie over de equivalente maatregelen alleen de interne markt betrof. 'Wij meenden dat de commissie en andere lidstaten alleen vragen konden stellen over de marktwerking die deze nieuwe regelgeving tot gevolg heeft. Zo heeft EZ ons dat voorgespiegeld.'

Communicatie EZ en Brussel

De vragen over de milieuaspecten komen voor Van Wenum volledig uit de lucht vallen. Hij vindt ook dat EZ hier al in een veel eerder stadium adequaat op had kunnen reageren. 'Deze aspecten zijn juist de basis van de equivalente maatregelen en het verdere mestbeleid. We zijn nu wel erg benieuwd hoe de communicatie tussen EZ en de commissie is verlopen en of EZ het voorstel van de equivalente maatregelen in Brussel goed heeft uitgelegd.'

Met dit nieuwe hoofdstuk is in elk geval zeker dat de equivalente maatregelen niet meer erkend worden in 2016. Ook niet met terugwerkende kracht. 'We zullen alle zeilen moeten bijzetten om in 2017 wel groen licht te krijgen. Als overheid en sector moeten we dat samen doen, anders wordt dit een gebed zonder eind', aldus Van Wenum.

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer