Van+Dam+wil+aantrekkelijkere+langlopende+pacht
Nieuws
© DIRK HOL

Van Dam wil aantrekkelijkere langlopende pacht

'Het pachtstelsel moet partijen in staat stellen om afspraken te maken die aansluiten bij hun specifieke wensen en omstandigheden, zodat het afsluiten van langlopende pacht weer aantrekkelijk wordt.'

Dat schrijft staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken in antwoord op vragen van de Tweede Kamer. 'Ondernemers die grond langdurig tot hun beschikking hebben, zullen eerder geneigd zijn te investeren in verbeteringen van die grond. Te denken valt aan aanleg van drainage of inbrengen van organisch materiaal, verbeteringen die geld kosten en die over langere periode terugverdiend worden.'

Bij kortdurende pacht is duurzaam grondgebruik echter wel degelijk mogelijk, meldt Van Dam verder . 'Natuurorganisaties maken momenteel gebruik van kortlopende pachtovereenkomsten, waarbij aanvullende beheerafspraken worden gemaakt.'

Geliberaliseerde pacht

Van Dam geeft verder aan dat het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), Staatsbosbeheer en het Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL) enkel nog grond uitgeven in geliberaliseerde pacht. 'Er is geen beleid van de Rijksoverheid dat voorschrijft welke pachtvormen andere verpachtende overheden dienen te gebruiken. Het RVB, Staatsbosbeheer en BBL maken hierin ieder een eigen afweging op basis van hun publieke doelstellingen.'

'Inzet van de Rijksoverheid is om te komen tot een herzien pachtstelsel dat alle partijen, dus ook verpachtende overheden, stimuleert om waar mogelijk langdurige pachtrelaties aan te gaan', aldus Van Dam.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer