SP eist einddatum voor overleg over pachtsysteem

Het kabinet moet een einddatum vaststellen voor het al jarenlang voortdurende overleg over een nieuw pachtsysteem in Nederland. Dat stelt Kamerlid Henk van Gerven (SP) voor aan staatssecretaris Martijn van Dam.

SP+eist+einddatum+voor+overleg+over+pachtsysteem
© LTO Noord

In schriftelijke vragen aan de bewindsman hekelt Van Gerven het 'voortslepen' van het pachtoverleg. 'Erkent u dat met het eindeloos oprekken van het overleg de pachters aan het kortste eind trekken?'

Het Kamerlid wijst op de 'buitensporige stijging van de pachtprijzen' in de afgelopen jaren. Hij vraagt Van Dam om tijdelijke maatregelen af te kondigen die 'de stijging een halt toeroepen totdat het overleg tot een eindvoorstel is gekomen dat wordt gedragen door alle partijen, dus ook door de pachters.'

Langetermijnrelaties

Zorgen maakt Van Gerven zich ook over de opmars van geliberaliseerde pacht en de afname van reguliere pachtcontracten. Hij wil dat de overheid actie onderneemt om de trendmatige daling van de langetermijnrelaties tussen pachter en verpachter te stoppen.

Als het aan de SP ligt, komt er een prijstoets voor de geliberaliseerde pacht. Bovendien zouden het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), Staatsbosbeheer en het Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL) weer grond in reguliere pacht moeten uitgeven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer