LTO+Noord+wil+beweging+krijgen+in+pachtbeleid
Nieuws
© Haijo Dodde

LTO Noord wil beweging krijgen in pachtbeleid

LTO Noord Flevoland verwacht met het Rijksvastgoedbedrijf in gesprek te kunnen over aanpassing van het pachtbeleid. De organisatie hoopt dat er voldoende draagvlak is voor een beleidsaanpassing.

Sinds de laatste hervorming van het pachtbeleid in 2007 is de verkoop van vrijkomende pachtgrond in staatseigendom gestopt en wordt geen structuurbeleid meer gevoerd. Pachtgrond die vrij komt, wordt sindsdien aan de hoogste bieder gegund met contracten voor maximaal 6 jaar.

'Beheer van landbouwgrond werd niet meer als taak van de overheid gezien. Daardoor zijn steeds meer knelgevallen ontstaan', zegt voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland.

Prijsopdrijving

Door het systeem van vrije inschrijving moeten boeren die in Flevoland nabijgelegen vrijkomende grond willen pachten opbieden tegen collega's van elders. Dit werkt prijsopdrijving in de hand. Bedrijven zien zo hun kansen op bedrijfsontwikkeling gedwarsboomd.

Daarnaast werken de termijncontracten uitputting van de grond in de hand. Een boer die een pachtcontract weet te bemachtigen wordt immers niet gestimuleerd om te investeren in die grond.

Toewijzingsbeleid

Als het aan LTO Noord ligt wordt het weer mogelijk rijksgrond voor onbepaalde tijd te pachten. Ook moet het toewijzingsbeleid anders, zodat naburige grond die vrij komt bij omliggende bedrijven terecht kan komen.

'We willen hierover in gesprek als werkgroep Pacht van LTO Noord Flevoland. Dan moeten we het nog eens worden met het Rijksvastgoedbedrijf dat er beweging moet komen in het pachtbeleid. Zo ver is het nog niet', zegt Michielsen.

Meerwaarde

Hij verwacht wel een positieve houding te vinden bij het rijksvastgoedbedrijf. 'Het was jarenlang onbespreekbaar, maar er is ook een duidelijke meerwaarde voor de overheid zelf. Losse kavels kunnen worden uitgeruild en samengevoegd, zodat ze meer waard worden. Ik hoop daarom op een goed gesprek.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  8° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  6° / 2°
  60 %
 • Donderdag
  6° / 1°
  70 %
Meer weer