Sensus waarschuwt voor te veel stikstof in cichorei

Voor maximale inulineopbrengsten heeft een gewas cichorei volgens de agrarische dienst van Sensus relatief weinig stikstof nodig.

Sensus+waarschuwt+voor+te+veel+stikstof+in+cichorei
© Nieuwe Oogst

Op de meeste cichoreipercelen volstaat een gift tussen 30 en 70 kilo zuivere stikstof per hectare, meldt de cichoreiverwerker deze week in een nieuwsbrief voor telers. Op percelen waar voorafgaand aan de cichorei een geslaagde groenbemester heeft gestaan, kan nog eens 25 kilo op de stikstofgift in mindering worden gebracht.

Een te hoge stikstofgift verlaagt bij cichorei het inulinegehalte, waarschuwt Sensus. De wortelopbrengst wordt niet of nauwelijks verhoogd door de extra aanvoer. Een te hoge stikstofgift maakt het cichoreigewas bovendien gevoeliger voor bacterieziekten en bevordert de kans op rotten bij bewaring.

Gebruik dierlijke mest

Sensus adviseert cichoreitelers bij het gebruik van dierlijke mest om homogene partijen te nemen waarvan de samenstelling bekend is. Voor rundveedrijfmest kunnen ze rekenen met een stikstofwerking van ongeveer 55 procent. Bij een gift van 70 kilo stikstof is de uit te rijden hoeveelheid rundveedrijfmest ongeveer 32 ton per hectare. Hiermee voeren de cichoreirelers ook meteen 174 kilo kali en 45 kilo fosfaat aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer