Cichoreicampagne van start gegaan

Sensus in Roosendaal is maandag 5 september met de 25e cichoreicampagne van start gegaan. Het groeiverlooponderzoek wijst op een gemiddelde tot bovengemiddelde opbrengst. De komende weken zal van de opbrengst- en kwaliteitsverwachting meer duidelijk worden.

Cichoreicampagne+van+start+gegaan
© Anton Dingemanse

Op vrijdag 2 september werd al 'afgetrapt' met een oogstinstructiebijeenkomst in Colijnsplaat, die werd georganiseerd door CZAV met medewerking van het IRS. Een groep van ongeveer 35 telers en machinisten van cichoreirooiers kreeg onder andere een demonstatie van het kop- en rooiadvies te zien.

Instellingen

Loonbedrijf Joossen Agro in Oostdijk demonstreerde verschillende instellingen en Frans Tijink van het IRS gaf een toelichting. De uitdaging bij de oogst en bewaring van cichorei is om de door de cichorei geproduceerde inuline maximaal te leveren. Dat kan door alle wortels netjes te rooien en met minimale verliezen aan de hoop te krijgen.

De meeste verliezen ontstaan door puntbreuk en doorval. Puntbreuk neemt snel toe bij hard rijden onder moeilijke omstandigheden en bij ondiep rooien. Het advies is om samen met de chauffeur de rooikwaliteit tijdens het werk te controleren en wanneer nodig de rooier direct beter af te stellen.

Bladresten

Om aan de eisen voor bladresten te voldoen, moet de rooier netjes ontbladeren: 75 procent van de wortels met bladstelen korter dan 2,5 centimeter en geen bladresten langer dan 5 centimeter. Voorkom te diep koppen. Volgens Belgisch onderzoek gaat 1 ton per hectare verloren als 10 procent van de wortels te diep gekopt is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer