Fries+project+erfafspoeling+verlengd
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Fries project erfafspoeling verlengd

De termijn waarbinnen Friese melkveehouders zich als deelnemer voor het project Schoon Erf, Schoon Water kunnen aanmelden, is verlengd van 1 april naar 15 oktober. Inmiddels hebben zich ruim zevenhonderd boeren zich aangemeld.

Binnen het project Schoon Erf, Schoon Water werken melkveehouders aan het terugdringen van erfafspoeling en daarmee aan verbetering van de oppervlaktewaterkwaliteit.
'We zien dat er bij nog veel meer boeren interesse is om deel te nemen. Dat is een goede zaak, want op deze manier nemen we als sector daadwerkelijk onze verantwoordelijkheid als het gaat om het terugdringen van erfafspoeling. We willen graag alle
geïnteresseerde melkveehouders ook de kans geven om te profiteren van de stimuleringsbijdrage', zegt LTO Noord-bestuurder Peet Sterkenburgh.

Zestig deelnemers

Het project draait inmiddels op volle toeren. Een eerste groep van ruim zestig enthousiaste deelnemers heeft al een startbijeenkomst bijgewoond en een individueel bedrijfsadviesbezoek van adviseurs gehad. Deze adviseurs (zowel vanuit de landbouw als vanuit het Wetterskip) krijgen positieve reacties.

'We zien dat veel melkveehouders al hebben nagedacht over mogelijke aanpassingen op het erf', vertelt landbouwadviseur Janke Kloosterman. 'Een teken dat mensen gemotiveerd zijn en met de juiste instelling deelnemen. Als we samen met de ondernemer de situatie op het erf in kaart gebracht hebben, regelen we meteen ook de aanvraag voor de stimuleringsbijdrage. In principe is voor de melkveehouder alles geregeld als wij vertrekken.'

Bedrijfsbezoeken

In het project Schoon Erf, Schoon Water werken Wetterskip Fryslân, LTO Noord, Agrarische Jongeren Friesland (AJF) en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) samen. De provincie Fryslân is medefinancier. De samenwerkende partners steven ernaar dat in 2021 de erfafspoeling in Friesland met 80 procent verminderd is. De bedrijfsbezoeken lopen door tot eind 2020.

Wetterskip Fryslân wilde in eerste instantie boeren een heffing opleggen voor erfafspoeling om de kosten voor stimuleringsmaatregelen te dekken. Na verzet hiertegen van LTO Noord en de NMV eind 2014 zag het waterschap hiervan af. LTO Noord had vraagtekens bij de juridische haalbaarheid van de heffing.Samen met het waterschap, AJF en NMV stelde LTO Noord in 2015 het convenant Schoon water op.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer