Jansen en Douma leiden POV tijdens time-out

Ingrid Jansen en Eric Douma blijven de kar trekken van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Maandagavond tijdens de algemene ledenvergadering van de POV in Westervoort kregen zij daarvoor bijna eensgezind de stemmen.

De benoemingen tot respectievelijk voorzitter en vicevoorzitter van de POV leverden Jansen en Douma felicitaties op, maar ook een opdracht in termen van 'volhouden' en 'doorgaan'. Of zoals terugtredend POV-bestuurslid Mark Tijssen verwoordde: 'Het doel is eenheid in de sector. Eén varkensgeluid staat voorop.'

De benoeming is in eerste instantie voor zes weken. Die periode moet gezien worden als een time-out om los te komen van de achterliggende hectische twee weken. Daarnaast biedt het de gelegenheid om orde op zaken te stellen, zodat een nieuw bestuur in 'comfort' los kan. Verantwoording wordt afgelegd binnen de eigen geledingen van LTO Varkenshouderij en Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en binnen het Verenigd Varkenshouderij Platform (VVP).

Kandidaat-bestuursleden

Er zijn gegadigden om zitting te nemen in het POV-bestuur, zo bleek uit de toelichting tijdens de algemene ledenvergadering maandagavond in Westervoort. Tijdens de volgende algemene ledenvergadering op 1 mei worden de kandidaat-bestuursleden voorgesteld. Over wie dat zijn, worden geen mededelingen gedaan.

Het POV-bestuur dat 1 mei wordt ingesteld, blijft aan tot de algemene ledenvergadering van 6 november. POV-leden kiezen dan onder andere een definitief bestuur, krijgen het werkplan voor 2018 voorgelegd en een voorstel voor een toekomst bestendige contributie.

Financiën

In 2017 komt het budget van ruim 3 miljoen euro uit SIVA-gelden (LTO), het weerbaarheidsfonds (NVV) en van het ministerie van Economische Zaken. Voor alle drie de bronnen geldt dat er nog geen definitief besluit over is genomen. De contributie voor de POV wordt in 2017 geïnd door LTO en NVV.

In het gezond financieel fundament onder de POV zit een uitdaging, zo bleek maandagavond tijdens de algemene ledenvergadering. 'Wanneer we geld vragen, zijn er toch mensen die niet betalen. Daar zit een spanningsveld', gaf Jansen aan bij de presentatie van de jaarstukken over 2016. 'De tijd van gratis is voorbij. We zullen de organisatie met elkaar moeten dragen.'

1 mei

De volgende algemene ledenvergadering is op de Dag van de Arbeid. POV-leden praten dan onder andere mee over de integratie van de belangenbehartiging in de POV, hoe de regio's in te vullen en de contouren van het werkplan voor 2018.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer