ForFarmers beloont zeven agrarische innovaties

Twee akkerbouwers, twee melkveehouders en drie pluimveehouders hebben voor hun innovaties geldprijzen gekregen van het Innovatiefonds van ForFarmers.

Akkerbouwer Wiljo Hepping uit Nieuweroord won de prestigeprijs van 2.500 euro. Hij bedacht een methode om het verstopt raken van de egelband op zijn aardappelrooier tegen te gaan. Hij verving de roller boven de egelband door vier voegbezems op rij plus een mechaniek dat de bezems optilt bij erg veel modder. Daarna is de egelband nooit meer verstopt geraakt, ook niet bij het rooien van erg natte percelen. Bijkomend voordeel is dat er minder beschadigde aardappelen zijn.

Zes agrarische ondernemers ontvingen een aanmoedigingsprijs van 1.000 euro. Akkerbouwer Gert Oudijk uit Strijen kreeg een aanmoedigingsprijs voor zijn bandendrukwisselsysteem op een kipper, die heel snel gaat en gekoppeld is aan het weegsysteem. De kipper weegt de inhoud en de chauffeur kan aan de hand daarvan zien hoe ver hij de banden moet oppompen.

Precisiebemester

Melkveehouder Wibe van Vliet uit Kamerik ontwikkelde de precisiebemester verder door, van een 3 meter brede machine naar een veel breder werkende machine van 9 meter met behoud van lage bodemdruk door het gebruik van brede banden.

Melkveehouder Joop van der Leeuw uit Hoogland paste een ventilatiesysteem uit de varkenshouderij toe in de rundveehouderij en kwam daarmee relatief eenvoudig en goedkoop tot een hoge emissiebeperking. De lucht wordt net onder de roosters, daar waar de ammoniak ontstaat, afgezogen. Hierdoor is er veel minder afzuiging nodig, waardoor de luchtwasser veel kleiner kan. Dit geeft lagere investerings- en energiekosten.

Warmtewisselaar

Om condensvorming op de drinklijnen bij vleeskuikens tegen te gaan plaatste vleeskuikenhouder Roan Boon uit Enschede een zelfgebouwde warmtewisselaar en een cv-ketel in de stal. Door middel van een thermostaatknop wordt het water verwarmd naar 24 graden. Boon ziet nu geen condens meer en evenmin nat strooisel onder de drinklijnen.

Pluimveehouder Hans Hazenberg uit Abbega plaatste windbreekgaas voor de inlaatopeningen van de leghennenstal om het risico op insleep van het vogelgriepvirus te verkleinen.

Schrapers

Aankoeken van mest in vleeskuikenstallen is een wijdverspreid probleem. Er blijven soms hele platen achter op de betonnen stalvloer na het verwijderen van de mest na een ronde. Pluimveehouder Josef Jörgens uit het Duitse Spelle plaatste twee schuin op de rijrichting geplaatste schrapers aan de voorlader. Een veer drukt deze schrapers op de vloer en de losgekrabde mest wordt naar de zijkanten afgevoerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer