%27Nederland+gidsland+met+mooie+innovaties%27
Nieuws
© Rabobank

'Nederland gidsland met mooie innovaties'

'In Brussel wordt naar Nederland gekeken als 'gidsland' met mooie innovaties'. Dat zei Europarlementariër Jan Huitema gisteren op een ledenavond in Emmen van vier LTO Noord-afdelingen in Zuid-Oost Drenthe en de Rabobank.

Thema van de avond was 'Optimaal naar de toekomst'. Binnen de landbouw en veehouderij is in het verleden altijd gestreefd naar 'meer' en 'beter'. Maar is deze groei oneindig? Wie bepaalt de grens?

Naast Huitema namen Ger Evenhuis (akkerbouwer), Wilco Hilhorst (melkveehouder), Siem Jan Schenk (voorzitter LTO Noord) en Gerrit Oosterhuis (manager agrarische afdeling Rabobank Emmen-Coevorden) aan de discussie deel.

Die stond onder leiding van Annette Timmer (RTV Drenthe).

Uitgaan van eigen kracht

Uit de discussie kwam naar voren dat de agrarische sector er goed voor staat in Nederland en klaar is voor de toekomst. De sector zou volgens de heren echter wel wat trotser mogen zijn.

Belangrijk is dat de sector uitgaat van haar eigen kracht, ondernemers hun eigen keuzes maken en hier achter staan en meer communiceren met de omgeving.

Samenwerking

In de toekomst zullen akkerbouw en veehouderij steeds meer samenwerken en win-win-situaties creëren, zo verwachtten de deelnemers aan de discussie. Samenwerking zien zij bij grondruil en het verbouwen van maïs als veevoer en de verwerking van mest.

Uit het gesprek kwam naar voren dat het frustrerend is dat Europese wetgeving deze samenwerking belemmert.

Tweehonderd boeren

De ledenavond van de LTO Noord-afdelingen Coevorden/Emmen-West, Schoonebeek, Borger-Odoorn en Emmen-Oost samen met Rabobank Borger-Klenckeland en Emmen-Coevorden werd gisteravond bezocht door ruim tweehonderd boeren.

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer