Reactie+Economische+Zaken+op+brandbrief+wekt+wrevel
Nieuws
© ZLTO

Reactie Economische Zaken op brandbrief wekt wrevel

LTO is teleurgesteld over de reactie van staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken op de brandbrief over de knelpunten in de gewasbescherming.

'Van Dam schetst vooral vergezichten', vindt Joris Baecke, portefeuillehouder Plantgezondheid van LTO Nederland. 'Hij heeft alleen oog voor de transitie naar een meer duurzame gewasbescherming. Hij lijkt te vergeten dat er op korte termijn ook knelpunten moeten worden opgelost om de land- en tuinbouw überhaupt deze transitie te kunnen laten maken.'

De knelpunten waar LTO Nederland, Greenport Holland en de Brancheorganisatie Akkerbouw in de brandbrief op wijzen, hebben betrekking op het middelenpakket in kleine teelten, de toelating van laagrisicomiddelen, de regelgeving rond vrijstellingen, het gebruik van biociden en de randvoorwaarden voor een gelijk speelveld in Europa.

In een reactie hierop meldde Van Dam vorige week dat hij bereid is om op ambtelijk niveau mee te werken aan de aanpak van actuele knelpunten. Ook benadrukt de bewindsman dat er voor de overgang naar een duurzame gewasbescherming al veel stappen in de goede richting zijn gezet. Vervolgens verwijst hij volgens Baecke naar initiatieven en platforms waar de sectoren al lang bij betrokken zijn.

'Veel geblaat, weinig wol'

'Niks nieuws en vooral veel geblaat en weinig wol', is de stevige conclusie van de LTO-bestuurder. Het stoort hem dat de Nederlandse overheid zich in Europa op de borst slaat als voorloper op het gebied van duurzame gewasbescherming. 'Maar ondertussen ziet niemand welke schade de knelpunten in eigen land veroorzaken.'

LTO vindt ook dat de staatssecretaris rijkelijk laat reageert op de noodoproep uit de praktijk. 'In maart worden de ondertekenaars pas uitgenodigd voor een gesprek op het ministerie. Wij hebben al met al niet echt de indruk dat deze brandbrief op waarde wordt geschat.'

Van Dam stelt in zijn reactie dat het harmoniseren van toelatingen en duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tijd vergt. Maar vervolgens maakt hij volgens Baecke onvoldoende gebruik van de ruimte die de Europese wetgeving biedt voor de toelating van bijvoorbeeld groene middelen. 'Nederland verschuilt zich achter EU-beleid, terwijl andere lidstaten veel slimmer omgaan met de regelgeving.'

Goede 'gereedschapskist'

Baecke wijst erop dat in de praktijk een goede 'gereedschapskist' nodig is met middelen en maatregelen om geïntegreerd te kunnen werken. 'Anders is het niet mogelijk om kwaliteit te leveren en als dat niet kan, blijft er uiteindelijk geen teler meer over.'

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  80 %
Meer weer