Agrifac Condor spuit 2.638 hectare per dag

De Condor Endurance zelfrijdende veldspuit van Agrifac heeft 2.638 hectare bespoten in non-stop 24 uur. Een gemiddelde van bijna 110 hectare per uur.

Agrifac+Condor+spuit+2%2E638+hectare+per+dag
© Agrifac

Op de boerderij van Karolyn, Tony en Brendan Mason in West-Australië zijn op 2 maart twee records neergezet. Niet alleen 2.638 hectare in een dag, maar er was daarnaast één uur waarin de machine ruim 150 hectare spoot. Het tweede record.

De Masons bezitten een Condor Endurance met HighTechAirPlus met een boombreedte van 48 meter. Ze spuiten met weinig water en zelfs bij 40 graden Celsius. 'Er zijn maar weinig mensen in deze tijd van het jaar die bereid zijn midden op de dag met hoge temperaturen te spuiten.'

Aanvankelijk waren de ondernemers van plan om 50 liter per hectare te gebruiken, maar ze besloten dit terug te brengen tot 40 liter per hectare. Het HighTechAirPlus (HTA) systeem kwam daarbij goed van pas.

Recordpoging

Op 1 maart om precies 12 uur ging de recordpoging van start. Om middernacht (dus 12 uur later) was al 1.376 hectare bespoten. Op 2 maart om 12 uur stopte de Condor en was er 105.520 liter gespoten, gemiddeld 40 liter per hectare. De gemiddelde spuitsnelheid was 25 kilometer per uur.

Het record is extra bijzonder aangezien de velden niet allemaal strak qua vorm en soepel begaanbaar waren. In totaal waren er vijftien velden met zo'n tien minuten rijden tussen de twee blokken. De machine is dertien keer bijgevuld. Per keer kostte dat elf minuten. Het doel van Agrifac was om het vorige record van 1.032 hectare te kloppen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer