Beoordeling groene middelen duurt te lang

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) slaagt er niet in om laagrisicomiddelen binnen de maximale termijn van 120 dagen te beoordelen. Dat is één van de conclusies in het eindrapport over de Green Deal Groene Gewasbeschermingsmiddelen dat woensdag is gepubliceerd.

Beoordeling+groene+middelen+duurt+te+lang
© Trees Borkus-Henskens

De toelatingen verliepen wel vlotter dan bij chemische middelen. Dat de door de Europese Unie voorgeschreven termijn van 120 dagen niet is gehaald, wijt het Ctgb aan incomplete dossiers van aanvragers. Daarnaast bieden de Europese toelatingscriteria de toelatingsinstantie weinig ruimte om de beoordeling van groene gewasbeschermingsmiddelen te versnellen of te versoepelen, stelt het Ctgb. 'Een grote versnelling zat er niet in, omdat de Europese criteria zijn vastgesteld voor chemische middelen, en niet minder streng zijn voor groene middelen.'

Dat de laagrisicomiddelen toch sneller zijn beoordeeld dan chemische gewasbeschermingsmiddelen is te danken aan het instellen van een GreenTEAM en een coördinator biologische middelen bij het Ctgb. Zij hebben zich speciaal op groene middelen gericht. Beide blijven bestaan, heeft de toelatingsinstantie woensdag bekendgemaakt.

Sneller en eenvoudiger

De Green Deal is een overeenkomst tussen LTO Nederland, Artemis, Bionext, Ctgb, Natuur & Milieu en Nefyto. Het doel was om te kijken hoe de toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen versneld of vereenvoudigd kan worden. Daarvoor werden twee actieve stoffen en zeven middelen beoordeeld. Uiteindelijk zijn zes middelen toegelaten binnen de periode van de Green Deal.

De samenwerkende partijen in de Green Deal willen dat het project een vervolg krijgt. Er zijn nog veel knelpunten bij de toelating en het gebruik van groene middelen, concluderen zij. Harmonisatie van de regels in Europa is nodig en boeren en tuinders hebben te maken met een slinkend pakket gewasbeschermingsmiddelen dat uitbreiding behoeft.

Verder stimuleren

In het eindrapport wordt geadviseerd om het toelaten van groene gewasbeschermingsmiddelen verder te bespoedigen. Daarbij kunnen bijvoorbeeld fiscale instrumenten worden ingezet om het aanvragen van groene middelen te stimuleren. Vrijstelling, ofwel beperkt en tijdelijk gebruik, van groene middelen is een andere mogelijkheid. Verder denken de Green Deal-partijen aan een systeem van voorlopige toelating voor groene middelen. Dit moet Europees worden geregeld, aldus het Ctgb. 'Daar zal enige tijd overheen gaan.'

LTO Nederland vindt dat Nederland ook nationaal groene gewasbescherming moet stimuleren. 'We kunnen het ons niet permitteren om te wachten op Europa', zegt Annemarie Breukers, beleidsadviseur plantgezondheid bij LTO Nederland. Ze zegt blij te zijn dat de partijen in de Green Deal Gewasbescherming een vervolg willen. Bij dat vervolg wil LTO Nederland ook de experimenteerruimte hebben die bestaat bij de huidige zeven proeven systeemaanpak gewasbescherming. Een voortzetting van de Green Deal verdient ook steun van de overheid, vindt Breukers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer