SGP valt in de smaak bij boeren en tuinders

De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) lijkt volgende week een historische stemmenwinst te boeken in de agrarische sector. Wat trekt boeren en tuinders in deze partij?

SGP+valt+in+de+smaak+bij+boeren+en+tuinders
© Dirk Hol

Een stabiele partij met een zeer trouwe aanhang. Een baken van rust in het roerige kiezerslandschap. Zo staat de SGP bekend. Die stabiliteit geldt ook voor de aanhang in de agrarische sector. Een procentje meer, een procentje minder, veel groter waren de schommelingen in het verleden niet. Tot bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 een stijging van enkele procenten inzette.

En nu, volgens de peiling van Nieuwe Oogst en AgriDirect, groeit de groep agrarische SGP-stemmers met ruim een derde naar 17 procent. Bij de vraag wie minister van Landbouw zou moeten worden, is SGP'er Elbert Dijkgraaf veruit het populairst.

Dijkgraaf

Het Reformatorisch Dagblad schreef dat de SGP 'jaagt op de boerenstem'. In de afgelopen jaren stak de kleine Kamerfractie inderdaad veel energie in onderwerpen die de land- en tuinbouw raken. Landbouwwoordvoerder Dijkgraaf is present bij vrijwel elk debat. Hij combineert een uitgebreide dossierkennis met humor en uit zijn bijdragen spreekt betrokkenheid met de problematiek van agrarische ondernemers.

Volgens de peiling van Nieuwe Oogst en AgriDirect groeit de groep agrarische SGP-stemmers met ruim een derde naar 17 procent

Dijkgraaf is bedreven in het parlementaire spel en organiseert meerderheden voor moties die praktische oplossingen aandragen voor boeren en tuinders. Dat varieert van uitstel voor mest uitrijden in een nat najaar tot de beschikbaarheid van biologische gewasbeschermingsmiddelen voor de fruitteelt. Hij zorgde ook voor een vrijstelling van de mestverwerkingsplicht voor stromest.

Afstand van Van Dam

In het fosfaatdebat nam Dijkgraaf nadrukkelijk afstand van het beleid waarmee staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) de melkveehouderij wil confronteren. Bij de behandeling van de landbouwbegroting voor 2017 verweet hij Van Dam een 'passieve opstelling' en 'onbehoorlijk bestuur'. Tegelijk ging hij frontaal in de aanval tegen de VVD die volgens hem de lastenverzwaringen voor boeren en tuinders ontkent.

Ook fractieleider Kees van der Staaij heeft de agrarische sector in zijn vizier. Tijdens de algemene beschouwingen was hij vorig jaar de enige die aandacht besteedde aan de financiële problemen waar boeren en tuinders mee worstelen.

Benaderbaar

De manier waarop de SGP contact onderhoudt met de sector, is ook veranderd. Dijkgraaf is erg benaderbaar, beter dan zijn voorganger Bas van der Vlies. Tijdens het fosfaatdebat in de Kamer begaf hij zich geregeld tussen de boeren en boerinnen op de tribune.

In een interview met de SGP-jongeren noemde de landbouwwoordvoerder zich de 'meest populistische' van de drie SGP-Kamerleden. Daar kan Van der Staaij, die in de campagne met een SGP-koe op stap ging, niet tegenop.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer