Frictie agrarisch natuurbeheer helpt vogel niet

Vier natuur- en milieuorganisaties pleitten vorige week bij provincie Zuid-Holland voor een nieuwe aanpak voor agrarisch natuurbeheer. In een brief verklaren zij het nieuwe stelsel, pas één jaar oud, in de huidige vorm failliet. De provincie vindt dit een voorbarige conclusie. Boerennatuur is zeer ontstemd.

De grutto's en kieviten die deze weken terugkeren op de Zuid-Hollandse weiden zullen geen weet hebben van het gekibbel over hun voortbestaan. Bijkomen van de vlucht, een partner zoeken en een nieuw legsel voortbrengen zijn hun eerste zorgen. De eenzijdige actie van de natuurclubs zet de partijen die voor de vogels moeten samenwerken in één klap lijnrecht tegenover elkaar en de provincie betreurt dat.

De natuurorganisaties, met Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH) als penvoerder, vinden de verbeteringen in het nieuwe stelsel voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer ten opzichte van de oude situatie bij lange na niet genoeg.

Weinig vertrouwen

Enerzijds loopt de uitvoering niet goed, blijkt onder meer uit ervaringen van vrijwilligers. Anderzijds hebben de natuurorganisaties weinig vertrouwen in de ecologische basiscondities buiten reservaten. Geschikt leefgebied voor weide- en akkervogels is daar bijna niet meer te vinden in Zuid-Holland, stellen zij.

Eigenlijk wil iedereen hetzelfde: overlevingskansen voor de weide- en akkervogels, onder meer door meer natuurinclusieve landbouw

Meer geld is nodig om als aanvulling op agrarisch natuurbeheer meer geschikt leefgebied te ontwikkelen, omdat het agrarisch natuurbeheer hierin niet voorziet. Andere boerenpraktijk en meer natuurinclusieve landbouw zijn daarbij de weg.

Kwaad bloed

Bij koepelorganisatie Boerennatuur Zuid-Holland zette de brief kwaad bloed, omdat de milieuclubs ondanks regelmatig contact eenzijdig een voorschot nemen op de gezamenlijke evaluatie. Ook relativeert Boerennatuur hun boodschap, waar volgens hen doelbewust positieve informatie is weggelaten. Zoals de inzet voor meer kruidenrijk grasland en meer nat biotoop. Boerennatuur pleit ook voor meer natuurinclusief boeren, maar stelt dat zoiets tijd vraagt.

Provincie Zuid-Holland vindt het veel te vroeg voor een oordeel over het nieuwe stelsel en vindt het jammer dat de organisaties langs elkaar heen communiceren. In de Taskforce Agrarische Natuur zijn zowel natuurorganisaties, Boerennatuur, vrijwilligersorganisatie Groene Motor en Wageningen Economic Research vertegenwoordigd. 'Het lijkt erop dat NMZH daar een punt achter wil zetten', aldus de provincie.

Gesprek

Na de voorjaarsvakantie wil Zuid-Holland alle partijen spreken. Tegen de zomer moet er een 'concrete set aan verbetermaatregelen' liggen. Voor de kwetsbare vogels is te hopen dat alle betrokkenen snel op één lijn zitten. Eigenlijk wil iedereen hetzelfde: overlevingskansen voor de weide- en akkervogels, onder meer door meer natuurinclusieve landbouw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer