Boer en tuinder keren coalitie de rug toe

Ruim een op de drie boeren en tuinders die in 2012 VVD stemden, keert deze partij nu de rug toe. Dat blijkt uit een verkiezingsonderzoek van Nieuwe Oogst en AgriDirect.

Boer+en+tuinder+keren+coalitie+de+rug+toe
© Archief

De agrarische aanhang van de VVD lijkt op 15 maart te krimpen naar 25 procent, terwijl dat bij de vorige verkiezingen nog ruim 40 procent was. Kiezers stappen vooral over naar CDA, SGP en PVV.

De PvdA trok nooit veel agrarische stemmers, maar heeft in staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) de minst populaire bewindspersoon sinds Laurens Jan Brinkhorst (D66) in 2002. Van Dam krijgt als rapportcijfer een 3,6. Twee derde van de boeren en tuinders geeft aan dat hun vertrouwen in de politiek in deze kabinetsperiode is afgenomen.

CDA

Het leidt ertoe dat het CDA nu weer de populairste partij is in de agrarische sector. De stemmenwinst komt vooral van agrariërs in Noord- en Oost-Nederland, blijkt uit het verkiezingsonderzoek van Nieuwe Oogst en AgriDirect.

De SGP boekt volgens de peiling veel winst in de agrarische sector, het aantal kiezers groeit met meer dan een derde. In de veehouderij en de tuinbouw is bijna 20 procent van de ondervraagden van plan op de SGP te gaan stemmen.

PVV

De PVV boekt winst en weet ook trouwe CDA-stemmers te trekken. De partij van Geert Wilders scoort in Zuid-Nederland 14 procent van de agrarische stemmen. Als agrariërs een voordracht mogen doen voor een volgende landbouwminister of -staatssecretaris, dan springen er drie namen bovenuit. Elbert Dijkgraaf (SGP), Jaco Geurts en Henk Bleker (beiden CDA) worden het meest genoemd.

• Klik voor stemoverzicht op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer