Wij+hebben+oplossingen+voor+klimaatverandering
Column
© Nieuwe Oogst

Wij hebben oplossingen voor klimaatverandering

'Het klimaat verandert nu al.' 'Bomen en gewassen nemen CO2 op.' 'Onze gewassen verdrogen ook steeds vaker.' 'Boeren hebben een oplossing.' Met deze spandoeken langs de snelweg Rotterdam-Breda vragen boeren en tuinders aandacht voor klimaatverandering en de positie van de agrarische sector in dat vraagstuk.

Vaak wordt landbouw afgeschilderd als veroorzaker van klimaatverandering. Vlees is milieubelastend, tropisch regenwoud wordt gekapt voor de sojateelt en de glastuinbouw is een grote consument van aardgas. Maar zoals zo vaak is dat maar een deel van het verhaal. De agrarische sector kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing. Die kant van de medaille blijft sterk onderbelicht.

Neem het organischestofgehalte in de bodem. Wanneer we dat met 0,04 procent per jaar weten te verhogen, maken we niet alleen onze bodem weerbaarder en vruchtbaarder, maar het compenseert ook voor een deel de uitstoot van broeikasgassen door de maatschappij.

Daarnaast is onze sector de laatste jaren uitgegroeid tot een belangrijke producent van groene energie: van alle energie die Nederland haalt uit wind, zon en biomassa komt meer dan 40 procent van het boerenerf. En de potentie is nog lang niet benut.

De boeren en tuinders achter de spandoekenactie opereren niet op eigen houtje: ze werken samen met Urgenda. Een organisatie met grote invloed in Den Haag die zich ten doel stelt Nederland sneller duurzaam te maken.

Ook dat past bij moderne belangenbehartiging: strategische coalities smeden wanneer de sector daarbij gebaat is. Want het aanreiken van oplossingen biedt uiteindelijk meer perspectief dan louter overal tegen zijn.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer