Dertig procent meer koeien naar slachthuis

De eerste zeven weken van dit jaar zijn 30 procent meer runderen geslacht dan dezelfde weken van vorig jaar. Dit komt niet alleen door de standstill in de melkaanvoer van FrieslandCampina, maar ook omdat ondernemers voorsorteren op het fosfaatplan dat op 1 maart ingaat.

Dertig+procent+meer+koeien+naar+slachthuis
© oliver krato/vion

In de eerste zeven weken van dit jaar zijn gemiddeld 15.424 runderen geslacht. Dat is fors meer dan de 11.898 en 10.621 dieren in dezelfde periode in respectievelijk 2016 en 2015.

Het hoge aantal slachtingen komt mede doordat FrieslandCampina begin dit jaar een standstill voor melkaanvoer instelde. Verder reduceren ondernemers het aantal runderen met het oog op het fosfaatreductieplan, dat op 1 maart ingaat.

Drukte

Bij de runderslachterij van Vion is het dan ook druk. Een woordvoerder verwacht dat deze piek nog tot 1 maart duurt. Daarna komt er een nieuwe piek door de stoppersregeling.

Vooralsnog leidt de extra drukte bij Vion niet tot problemen. 'Tot nu toe krijgen we alles geslacht wat aangeboden wordt, mocht het aanbod nog groeien, worden dan kunnen we uitwijken naar andere bedrijven en zakenpartners', aldus de Vion-woordvoerder.

olgens woordvoerder Dé van de Riet van de Centrale Organisatie voor de Vleessector gaat het bij de hoge aanvoer om een combinatie van factoren. Mogelijk speelt deels een trendmatig aanbod.

In de laatste weken van 2016 werd er ook al veel geslacht. Daarbij komt dat ondernemers rekenen. De prijs voor rundvee was nog vrij gunstig en die kan later wel eens dalen als gevolg van groeiend aanbod.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer