Belgen willen stoppersregeling vleesvee

Een Europese stoppersregeling voor vleesveehouders. Dat is één van de meest bijzondere punten in het actieplan van de Belgische Boerenbond voor de vleesveesector. Die zit in dat land in zwaar weer als gevolg van een Europees overaanbod aan melkvee bij de slager.

Belgen+willen+stoppersregeling+vleesvee
© Pixabay

De vleesprijzen voor dikbilstieren en -koeien dalen al sinds begin 2016 en deze dalende trend zet zich begin 2017 door. Volgens de Boerenbond is die daling is het gevolg van een gewijzigde Europese en Belgische vleesmarkt.

In 2016 werd er in de EU 2,4 procent meer vlees geproduceerd, vooral door een hoger aanbod van koeien en vaarzen. In België werden vorig jaar 13 procent meer melkkoeien geslacht. Het vlees van deze dieren komt steeds meer in concurrentie met kwaliteitsrunderen, voornamelijk van het Belgisch Witblauwe ras.

Minder vleesconsumptie

Daarbij staat de vleesconsumptie bij onze zuiderburen al enkele jaren onder druk. Het thuisverbruik van rundvlees daalde in de afgelopen acht aar met meer dan 20 procent. Daarbij groeiden gehakt en stoofvlees in populariteit ten opzichte van bijvoorbeeld rosbief en biefstuk.

Door deze combinatie staat de rentabiliteit op vleesveebedrijven onder druk, terwijl er geen zicht is op verbetering. Reden voor Boerenbond om een actieplan voor deze noodlijdende sector op te stellen.

Europese herstructurering

De Boerenbond pleit daarom voor een herstructureringsregeling op Europees niveau en gefinancierd met Europese middelen. Die regeling moet stoppers stimuleren. De bond wil hierover in discussie met de overheid en andere landbouworganisaties.

Ook moeten ondernemers meer inzicht krijgen in de rentabiliteit van hun bedrijf om de juiste keuzes te maken en de toekomstkansen te beoordelen. Daarbij moeten marktsignalen zo snel mogelijk bij de ondernemers terecht komen.

Imago

Verder voorziet het plan in extra promotie om de vleesconsumptie te stimuleren in combinatie met het uitdragen van het positieve imago, bijvoorbeeld rond de duurzame vleesketen. Daarnaast ziet Boerenbond investeringen in nieuwe buitenlandse afzetmarkten als verlichting van de druk op de Belgische markt.

Voor de lange termijn pleit Boerenbond ondermeer voor het marktgerichter produceren en het inzetten op nieuwe afzetkanalen, bijvoorbeeld in de rosé-sector.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer