Waterschappen zetten rem op belastingheffing

De waterschappen verwachten dat de groei van hun heffingen de laagste is sinds de invoering van het huidige belastingstelsel in 2009.

Waterschappen+zetten+rem+op+belastingheffing
© Koos van der Spek

In totaal innen ze in 2017 ruim 2,7 miljard euro. Dat is 1,8 procent meer dan in 2016. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van begrotingscijfers van de waterschappen.

De belangrijkste waterschapsbelastingen zijn de watersysteemheffing en de zuiveringsheffing. Uit de watersysteemheffing wordt alles betaald wat nodig is om wateroverlast en overstromingen te voorkomen. De opbrengst van deze heffing stijgt in 2017 met 3,2 procent naar ruim 1,4 miljard euro.

Opbrengst

Met de opbrengst van de zuiveringsheffing dekken de waterschappen de kosten voor het zuiveren van het afvalwater in rioolwaterzuiveringsinstallaties. De opbrengst van deze heffing stijgt in 2017 met 0,4 procent naar 1,3 miljard euro.

Waterschappen heffen belastingen om Nederland droog, veilig en leefbaar te houden. Ze financieren hun taken vrijwel volledig uit eigen belastingheffing. Door innovaties, samenwerking en efficiënt werken houden ze de stijging van de waterschapsbelastingen zo laag mogelijk, aldus de schappen zelf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer