Grootste voermengwagen met stroblazer strooit stal in

Melkveehouder Henrik Terkelsen uit Zuid-Denemarken heeft een Solomix P3 4000L ZLX-TR gekocht. Het is volgens machinefabrikant Trioliet de grootste voermengwagen met stroblazer in de wereld.

Grootste+voermengwagen+met+stroblazer+strooit+stal+in
© Eigen Foto

Terkelsen heeft een nieuwe stal gebouwd en zijn veestapel uitgebreid naar 770 melkkoeien. Voor hem een mooi moment om ook de voertechniek te upgraden. Aangezien de veestapel verdeeld is over drie verschillende locaties, moest de nieuwe voermengwagen geschikt zijn voor wegtransport.

Bovendien zocht Terkelsen naar een multifunctioneel inzetbare machine. Hij wilde er ook de stallen met jongvee mee kunnen instrooien. Met deze wensen kwam hij terecht bij Trioliet-importeur Stenderup. Op advies van de importeur kocht Terkelsen een Solomix P3 4000L ZKX-TR.

De getrokken voermengwagen met drie verticale mengvijzels en een inhoud van 40 kuub voert drie keer per dag op de hoofdlocatie, twee ladingen voor de 770 melkkoeien en één voerbeurt voor de droge koeien. Daarna gaat de mengwagen naar twee andere locaties om het jongvee te voeren en om de stallen in te strooien.

Brandstofverbruik

De automatische Shifttronic 3-speed maakt het mogelijk een relatief kleine trekker te gebruiken. Dit beperkt het brandstofverbruik. Tegelijk produceert Terkelsen 50 procent meer melk, vergeleken met zijn vorige 30 kuub voermengwagen van een andere fabrikant. 'Dankzij de nieuwe voermengwagen en het overschakelen van twee naar drie keer per dag melken produceren we op jaarbasis 2.500 kilo meer melk per koe.'

Door de voermengwagen met een stroblazer uit te rusten, bespaart Terkselsen op kosten voor een extra trekker en een aparte stroblazer op elke locatie. De stroblazer wordt elektrisch bediend vanuit de trekker en blaast het stro tot 25 meter diep in de stal. De positie van de stroblazer vlak voor de mengkuip zorgt voor een efficiëntie en snelle verwerking van het stro.

Instrooien

Met 40 kuub inhoud van de Solomix voermengwagen kan Terkelsen al zijn dieren voeren en zijn stallen instrooien in slechts drie uur. Hij verwacht dat de machine zo'n tien jaar meegaat omdat er gebruik is gemaakt van heavy duty materialen. Zo zijn de vijzels bijvoorbeeld 22 millimeter dik, de wanden 10 millimeter dik en heeft de mengwagen een slijtrand van 15 millimeter dik.

'Deze wagen past precies bij onze bedrijfssituatie, we zijn dan ook erg blij met de nieuwe aanwinst', aldus Terkelsen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer