Ondernemers dringen aan op Deltaplan Energie en Klimaat

Voor het halen van de klimaatafspraken van Parijs is het cruciaal dat er een Deltaplan Energie en Klimaat komt in Nederland, inclusief concrete projecten en financiering. De ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland willen dat er snel werk van wordt gemaakt.

Het voorstel voor een Deltaplan Energie en Klimaat staat in een energierapport dat de drie organisaties hebben opgesteld in het kader van de campagne NL Next Level. Het rapport is tot stand gekomen na consultatie van tal van kleine en grote bedrijven en gesprekken met onder meer milieuorganisaties.

Essentieel is dat er één coördinerende minister komt voor 'klimaat, energie en circulaire economie', aldus VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland. Ook pleiten ze voor een borgingsautoriteit die de uitvoering van het deltaplan bewaakt.

Investeringsaanpak

De nieuwe financieringsinstelling Invest-NL moet worden voorzien van voldoende middelen om de private financiering te mobiliseren. Dat kan volgens de ondernemersorganisaties bijdragen aan de omslag van een subsidiegerichte aanpak naar een investeringsaanpak.

Om het Deltaplan Energie en Klimaat succesvol tot uitvoering te brengen, is bovendien een passende klimaatwet nodig. Het huidige voorstel voor een klimaatwet 'decreteert' volgens de ondernemingsorganisaties alleen maar doelstellingen en verplichtingen en richt zich niet op een goed en financierbaar programma met doorbraakprojecten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer